Najnovije

PUTINOVA POLITIČKA POBEDA: Uprkos američkim sankcijama Indija kupila 1.000 ruskih raketa

Moskva i NJu Delhi zaključili su ugovor kojim indija kupuje veliku partiju ruskih raketa vazduh-vazduh srednjeg dometa R-27.

R-27 (Foto: Jutjub)

Ovo za Rusiju nije prosto novi uspeh na tržištu naoružanja, već i politička pobeda jer tim ugovorom državno-vojni- vrh Indije otvoreno krši američke antiruske sankcije.

Izbor R-27, koje ni Rusija ne smatra svojim najboljim raketama za vazdušne bitke, bio bi iznenađenje da njihova kupovina nije sastavni deo većeg paketa.

Indija, naime, za svoju ratnu avijaciju kupuje oko 1.000 ruskih raketa vazduh-vazduh.

Pored 300 R-27, kupuje još toliko R-73E i 400 R-77. A za sve će platiti 700 miliona dolara.

Indija se opredelila – i to sigurno nije slučajno – odmah nakon što je Turska dobila ruske zenitne raketne sisteme S-400.

NJu Delhi, naime, računa da će američka reakcija na njenu kupovinu biti čak i mekša nego na aranžman koji je napravila Ankara sa S-400.

Indiji, koja je u međuvremenu ukinula autonomiju svoje muslimanske provincije DŽamu i Kašmir, ruske rakete vazduh-vazduh potrebne su zbog zategnutih odnosa sa Pakistanom.

Svom vojnom vrhu je odobrila dodatna sredstva za kupovinu projektila jer želi zalihe dovoljne za najmanje deset dana intenzivnih borbi.

Rakete R-27 imaju pasivnu (R-27P1 i R-27ЭP1), poluaktivnu (R-27R1 i R-27ЭR1) ili termičku glavu za samonavođenje na cilj (R-27T1 i R-27ЭT1).

Sve omogućavaju gađanje ciljeva izvan zone protivnikove vidljivosti i smatra se da upravo od takvih raketa zavisi dominacija u vazduhu.

Nema podataka koju modifikaciju (ili modifikacije) R-27 je izabrala Indija.

Svi su izgledi da je Indija R-27 kupila za svoje lovce MiG-29 koji ne mogu da nose ni ruske R-77 ni izraelske rakete vazduh-vazduh Derby.

Rusi objavili snimak sukoba Asadovih snaga i terorista koji možete pogledati OVDE.

Izvor: fakti.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA