Najnovije

DODIK POSLAO PORUKU SVIM PROZAPADNIM SLUGERANJAMA: Uvek ćemo se protiviti ulasku u NATO!

Predsednik SNSD Milorad Dodik istakao je danas da je sporazum, koji je u ime te stranke i koalicije okupljene oko SNSD-a potpisao sa liderima SDA i HDZ BiH, kao izbornim pobednicima u Federaciji BiH, u najboljem interesu Republike Srpske i u potpunosti u skladu sa svim ranije utvrđenim politikama Srpske od kojih je najvažnija da se protivi putu u NATO.

Milorad Dodik (Foto: Jutjub)

- To je prvo o čemu smo postigli saglasnost. Nema puta u NATO dok se stav Srpske ne promeni. Ako jednog dana politička volja u Srpskoj bude drugačija i ako bude stavljena van snage Rezolicija o vojnoj neutralnosti, onda će neko drugi pregovarati sa tih pozicija. Nas u ovom trenutku obavezuje ta Rezolucija - rekao je Dodik u intervjuu Srni.

On je dodao da su se svi koji su pažljivo pročitali sporazum mogli uveriti da je sa strane Republike Srpske i SNSD-a učinjeno sve da bude formiran Savet ministara u skladu sa izbornim rezultatima i promovisanim politikama Srpske.

- Mi smo davno rekli da nismo ti koji ćemo ginuti ili spašavati BiH, ali sgurno nismo ni ti na koje će neosnovano pasti kvalifikacija da mi nešto blokiramo i nešto nekome oduzimamo. Prvo Republika Srpska i njeni interesi, pa onda BiH koja ima institucije koje bi trebalo da servisiraju entitete bila je i ostala naša politika - naglasio je Dodik, koji je i srpski član Predsedništva BiH.

Prema njegovim rečima, ako su neki verovali da će SNSD izaći na izbore, dobiti podršku naroda i reći da neće da preuzme odgovornost i da će je prepustiti nekim drugima, onda takvi nisu ništa razumeli.

- Mi smo izašli na izbore da pobedimo katastrofalnu politiku uperenu protiv Republike Srpske koju su SDS i PDP vodili u Sarajevu proteklih godina. Pobedili smo i sada želimo da uradimo sve da našu politiku, koja podrazumeva da je Srpska pre svega, unesemo u zajedničke institucije, koje i jesu tu da budu servis Republike Srpske i Federacije BiH, a ne da budu institucije odakle se Srpska disciplinuje. To je razlika između nas i onih koji nas poslednjih dana napadaju - kaže Dodik.

Na pitanje da li je očekivao takva reagovanja nakon potpisivanja sporazuma o formiranju vlasti na nivou BiH, Dodik je rekao da je pomalo iznenađen.

Komentarišući tvrdnje da je mogao sa dva poslanika da napravi većinu u Srpskoj, Dodik je rekao da su Republika Srpska i njena vlada jedno, a sasvim drugo kada se ide u zajedničke institucije.

- Tamo nikada ne treba da idu oni koji su izbore izgubili u Srpskoj - istakao je Dodik.

Govoreći o optužbama koje dolaze iz opozicije da je ovim sporazumom pristao da BiH ide u NATO, Dodik ih je pozvao da pokažu član sporazuma u kojem to piše.

- Neka dokažu to što u očaju viču po svojim medijima. Mogu da pokažem dokumente koje su, da ne idem dalje, samo u poslednje četiri godine potpisali Mirko Šarović i Mladen Ivanić, a tiču se puta BiH u NATO. Oni su glasali za to i otkud im obraz, pravo i politička pristojnost da me išta pitaju, a ne još i lažno optuže - kaže Dodik.

Komentarišući tvrdnje da je Srpska dobila najmanje važna ministarstva u Savetu ministara, dok je istakao da i to kažu oni koji četiri godine vode jedno od tih minstarstava.

On je rekao da je druga opcija bila da traže ministarstva koja imaju zvučno ime, a u suštini ne nude mnogo, kao što su Ministarstvo bezbedniosti ili Ministarstvo odbrane.

Vučić objavljuje još poverljivih dokumenata? Više o tome OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA