Najnovije

AMFILOHIJE RADOVIĆ: Zbog Đukanovića koji je palio Badnjak na Cetinju, svojevremeno sam "sahranio" čestitog Momira Bulatovića! (VIDEO)

Kada je Milo Đukanović ove godine najavio da će raditi na obnovi autokefalne crnogorske crkve, mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije Radović je poručio - to je prvi put u istoriji da ateista hoće da pravi crkvu.

Amfilohije Radović (Foto: Jutjub)

"Priznajem da nisam sposoban da upotrebim blagu reč, nekad iz mene izbije Dinarac i čovek, ali znam koja je mera ljudskog ponašanja", rekao je jednom prilikom mitropolit Amfilohije. Rođen kao Risto Radović u blizini Manastira Morače, govorio je - vaspitavan sam uz gusle i pripovedanja o čojstvu i junaštvu.

Kada je iz Banata došao na Cetinje 1990. godine, pričao je - tada je malo ko ovde znao ko je Sveti Petar Cetinjski, a svi su u kućama imali slike Josipa Broza.

Kada su ga 2000-ih videli kao novog patrijarha srpskog, rekao je - neće me se Crnogorci tako lako ratosiljati.

Kada je Milo Đukanović ove godine najavio da će raditi na obnovi autokefalne crnogorske crkve, Amfilohije je poručio - to je prvi put u istoriji da ateista hoće da pravi crkvu.

U razgovoru za RTS mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije govorio je o inicijativi vrha crnogorske države i Zakonu o slobodi veroispovesti, o Milu Đukanoviću, Momiru Bulatoviću, Slobodanu Miloševiću, Zoranu Đinđiću, Aleksandru Vučiću, o svoje tri decenije na Cetinju.

- Suštinski se ne vidi bilo kakva promena u međuvremenu ali se nadam u Boga da će se ta promena dogoditi, jer ta ideja da država stvara crkvu odnosno vlast i to sekularna država, to je zaista jedinstveni fenomen ne samo u Crnoj Gori i bivšoj Jugoslaviji već u Evropi. Nisam imao prilike da razgovaram sa Milom, niti da se sretnem s njim iako sam to pokušavao, međutim on je preuzauzet nije došlo do toga. Poslednji put smo se videli pre dve godine.. ali onda nije bilo ni reči o ovome,ovo je potpuno nova ideja, rekao je mitropolit Radović.

On je potvrdio da je Đukanovića do 97 oslovljavao sa prijatelju i podržavao njega mesto Momira Bulatovića.

- Zapravo nisam podržao njega već se nisam mešao u taj njihov sukob, u tom raskolu bilo je očiglednije da je bio sposobniji, pa sam sahranio čestitog Bulatovića. U to vreme je ovaj bio promućurniji kao političar tražio je i susret sa patrijarhom Pavlom pred izbore. On ga je sa uvažavanjem primio. Nudio sam mu da ga krstim u Ostrogu. Đukanović je čak dolazio na Cetinje da loži badnjak, doduše naložio ga je naopako...nije bio baš vešt...ja sam računao da ima pravi odnos prema crkvi sa rešpektom kakav su imali u Crnoj Gori kakav su imali političari. Ali pokazalo se da se pripremao za izbore i koristio crkvu za ostvarenje svojih ciljeva, rekao je mitropolit, a šta je još ispričao pogledajte u videu.

Pročitajte OVDE  kako je to Dačić odbrusio Kolindi na njenu licemernu izjavu.

Izvor: RTS/Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA