Najnovije

Evo kako je Čeda LDP podelio opoziciju!

Prelazna vlada, još jedna nepoznata u jednačini, koja se pred opoziciju postavlja uoči predstojećih izbora. Posle razgovora sa bivšim poslanicima Evropskog parlamenta, ideju je u javnosti plasirao lider LDP-a Čedomir Jovanović.

Jedan od protesta u Beogradu (Foto: Jutjub)

I dok Dveri podržavaju formiranje prelazne vlade, u Narodnoj stranci kažu da bi se ulaskom u prelaznu Vladu opozicija samo obrukala. Dobar deo opozicije i dalje bez jasnog stava.

Pregovori vlasti i opozicije premestili su se ove nedelje sa Fakulteta političkih nauka u parlament, međutim, u drugačijem obliku. Stranke vlasti i opozicije nisu sedele za istim stolom, već su razgovarali sa bivšim evropskim parlamentarcima. Neki su objašnjavali što su za bojkot izbora, dok je iz LDP-a stigla ideja o prelaznoj vladi.

Stranke koje bojkotuju rad parlamenta i koje se sve više odlučuju za bojkot izbora, imaju različite stavove po pitanju prelazne Vlade.

"Sada praviti neku prelaznu vladu i ulaziti u prelaznu vladu značilo bi ići Vučiću na ruku, on bi tu ispao kao veliki demokrata koji je spreman eto da učini sve i da povuče svoje ljude i da omogući opoziciji koja bi se onda samo izbrukala. Ništa ne bismo mogli da uradimo, ne bismo mogli da promenimo neke ključne stvari, a samo bismo ojačali Aleksandra Vučića i njegovu poziciju. Prelaznu vladu zagovaraju oni koji bi da budu u njoj makar na tri meseca", smatra Sanda Rašković Ivić iz Narodne stranke.

Iako je pokret Dveri saglasan sa idejom prelazne vlade, ocenjuju da bi u tom slučaju izbori morali da budu odloženi.

"Takvu jednu garanciju ne možemo prihvatiti mesec, dva ili tri pred izbore, takva jedna prelazna vlada mora da postoji najmanje šest do 12 meseci i u tom smislu jedan takav lex specialis kojim bi ta vlada bila formirana treba da podrazumeva, ako je potrebno i odlaganje izbora za neki sledeći termin da bi se u međuvremenu stvorili uslovi za slobodu medija i fer i poštene izbore, a jedna takva tehnička vlada bila garant da će se to i sprovesti", kaže lider Dveri Boško Obradović.

Iz ujedinjene Demokratske stranke poručuju da o ideji prelazne vlade nisu razgovarali.

"Naravno da se tehnička vlada nalazi u sporazumu koji mi imamo potpisan sa narodom i koji je potpisalo oko 200 hiljada naših sugrađana i to jeste deo onoga što smo se dogovorili sa građanima, ali to nije tema dnevnog reda, tema je naš zahtev za promenu svih članova REM-a i 15. septembar kao rok ako do tada nemamo napretka nema izbora", poručuje Nebojša Zelenović iz ujedinjene Demokratske stranke.

Bojkot sedam meseci pre izbora je neozbiljan ocenjuju u Građanskom demokratskom forumu, a u ideju prelazne vlade ne veruju.

"Ta ideja je jedna velika naivnost ili Čedomir Jovanović zna nešto što mi ne znamo, ni Vučić ni njegova SNS nisu hteli da prihvate ni jednu inicijativu", rekao je Rade Veljanoviski iz GDF.

Privremene ili prelazne vlade formiraju se usled stvaranja političkog vakuuma. Primeri u regionu koji se često navode su Crna Gora i Makedonija. Posle prelaznih vlada u tim zemljama održani su izbori, na crnogorskim je pobedila aktuelna vlast, a na makedonskim tadašnja opozicija.

Pročitajte OVDE  o čemu opozicija može samo da sanja, a poručuje im Vučić.

Izvor: N1

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA