Najnovije

PROFESOR SA "VEST POINTA" UPOZORIO SRBIJU: SAD mogu imati jak uticaj na dogovor Beograda i Prištine!

Profesor na "Vest pointu" i stručnjak za terorizam, pukovnik Stiven Oluić rekao je da snažno veruje da SAD mogu imati jak i pozitivan uticaj na dogovor između Beograda i Prištine.

Aleksandar Vučić (Foto: predsednik.rs)

"Ali to se može dogoditi samo ako SAD pristupi toj komplikovanoj i vrlo osetljivoj situaciji kao nepristrasan i racionalan akter. Od 1989. do danas, SAD su bile previše protiv Srba", kaže Oluić, pripadnik srpske dijaspore koji je u američkoj vojsci proveo više od 27 godina, za Kosovo Online.

Upitan kako vidi borbu za uticaj na Balkanu velikih sila poput Rusije, SAD i Kine, ali i Turske, kaže da se Balkan, a posebno Srbija, nalazi na teškom mestu.

"Ovaj deo Evrope je tokom istorije uvek zavisio od milosti velikih sila. Danas upoređujem situaciju na Balkanu s narativom "Velika igra", koja se primenjivala u Avganistanu i centralnoj Aziji u 19. veku. Verujem da su Kina i Rusija učinile veliki pomak na Balkanu usled nedostatka američkog angažovanja", ocenio je Oluić.

On smatra i da postoji pretnja povratkom ekstremista iz Sirije i Iraka u Evropu.

"Sigurno je da su "otvorena politika" Nemačke i kasniji migrantski talasi omogućili ne tako dalekosežnim akterima da uđu u Evropu. Jednostavno, nema načina da se proveri svaki migrant, izbeglica ili povratnik koji uđe u Evropu" , napominje on.

Ovo je kaže pretnja i po SAD, gde je, kako navodi, bilo mnogo hapšenja pripadnika balkanske muslimanske dijaspore zbog učestvovanja u planiranim terorističkim napadima ili podrške ID. Oluić, kaže i da je "bolno svestan" nedostatka pominjanja Srbije u 2018. godini tokom proslave godišnjice Prvog svetskog rata u SAD, kao i da se o slavnim srpskim bitkama ne predaje na "Vest pointu".

"Ako se teme kao što su Bitka na Ceru ili proboj Solunskog fronta predaju u razredu, to bi moralo da bude na insistiranje instruktora koji bi mogao biti zainteresovan za Balkanski front u Prvom svetskom ratu", objašnjava Oluić.

On dodaje da je 2007. sa grupom kadeta "Vest pointa" posetio Srbiju i Bosnu, obišli su mnoga mesta i oni su se dobro upoznali sa Srbima, njihovim ponašanjem u ratu, ponosom i istorijom.

Oluić napominje da je još mnogo pripadnika srpske dijaspore služilo u američkoj vojsci, a neki su i dobitnici Medalje časti, da su predstavljali pravi primer američkih patriota i vojnika, nikada ne zaboravljajući odakle su došli i oslanjajući se na svoje ponosno nacionalno nasleđe otpora i borbe.

Dodao je međutim, da je bilo teško biti u američkoj vojnoj službi tokom dešavanja u bivšoj Jugoslaviji i ulozi koju su igrali SAD i NATO.

"Vredan saveznik u dva svetska rata, kojeg je napala najmoćnija vojna sila na svetu - po mom mišljenju, podstaknuta propagandom, čistim neznanjem i političkim glupostima", istakao je Oluić i ddoao da je bilo oficira koji su sumnjali i bili zbunjeni pravcem kojim su SAD išle, jer su mnogi od njih dobro znali šta se dešavalo u Jugoslaviji tokom Drugog svetskog rata. Tokom karijere Oluić je boravio u Nemačkoj i Južnoj Koreji, a kao oficir NATO boravio je u BiH 1996.

Predsednik Vučić odlučio da saopšti sve! Više o tome OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA