Najnovije

ČIM JE STIGLA PRŠTE UŽASNI USLOVI ZA SRBIJU: Hrvatica dolazi na ključnu poziciju u EU! Pa mi smo gotovi!

Dubravka Šuica, hrvatska kandidatkinja za evropskog komesara i za jednog od potpredsednika Evropske komisije, interesantna je srpskog javnosti onoliko koliko je interesovanje i ona pokazivala za Srbiju.

Dubravka Šuica (Foto: jutjub)

Šuica, koja inače važi za jednog najvernijih saradnika sadašnjeg presednika HDZ i premijera Hrvatske Andreja Plenkovića, u poslednjoj izjavi koja je imala veze sa Srbijom rekla je da postoje tri uslova koja naša zemlja mora da ispuni da bi dalje napredovala na putu ka članstvu u EU.

Jedan je da Hrvatskoj dostavi popis nestalih osoba, drugi da se dovede do kraja povratak kulturnih dobara, otuđenih tokom ratnih sukoba 90-tih, i, treći, da hrvatska manjina u Srbiji ima ista prava kao srpska u Hrvatskoj.

Te zahteve danas je za Prvu tv prokomentarisao dopisnik Novosti iz Zagreba Jurica Kerbler, ocenjujući da prvi zahtev i nije problem, mada nije još rešen, da je drugi gotovo završen, ali da je treći - "karikaturalan".

"Srpska manjina u Hrvatskoj sigurno ima u ovom trenutku manja prava, nego što ima hrvatska u Srbiji", rekao je Kerbler.

Kerbler je podsetio da se Šuica, inače pre političke karijere profesor nemačkog i engleskog jezika u Dubrovniku, tek 90-tih uključila u politiku i postala članica HDZ.

Dvaput je bila gradonačelnica Dubrovnika i u tom periodu proglašena je jednom od 10 najboljih gradonačelnica na svetu, iako su je, kako je naveo i Kerbler, pratile neke afere u hrvatskoj javnosti, vezane za neracionalno trošenje sredstava iz gradskog budžeta.

Prema njegovim rečima, Šuica nije bila u dobrim odnosima sa prethodnim premijerima, Ivom Sanaderom i Jadrankom Kosor, ali jeste s Tomislavom Karamarkom, protiv kojeg se, međutim kasnije okrenula i zajedno sa Andrejem Plenkovićem učestvovala u rušenju Karamarka.

Danas važi za jednog najvernijih saradnika sadašnjeg presednika HDZ i premijera Plenkovića, a u evropskom krugovim dobro se kotira, jer je u svojoj karijeri vezanoj za Evropski parlament imala dobre veze sa evropskim narodnjacima, koji tamo imaju veliki uticaj.

Prištinski političari se međusobno optužuju za povlačenje priznanja tzv. Kosova, više o tome pročitajte OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA