Najnovije

NOVA FRKA OKO IRANSKOG TANKERA: Sada će stvarno biti haosa! Britanija, Sirija i Iran u klinču!

Ministarstvo spoljnih poslova Velike Britanije optužilo je Iran da je prekršio zabranu isporuke nafte Siriji, zbog čega je iranski ambasador pozvan u englesko Ministarstvo spoljnih poslova, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Tanker Adrijan Darja (Foto: jutjub)

“Iran je konstantno uveravao Vladu Gibraltara da tanker ’Grejs 1/Adrijan Darja‘ neće isporučivati naftu bilo kome ko se nalazi pod sankcijama EU, u Siriji ili negde drugde. Sada je jasno da je Iran prekršio ta obećanja — nafta je isporučena Siriji”, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Navodi se i da je britanski ministar spoljnih poslova pozvao iranskog ambasadora u Ministarstvo, kako bi razgovarali o postupcima Irana.

Ministar inostranih poslova Velike Britanije Dominik Rab rekao je da je prodaja nafte Siriji deo opšteg modela ponašanja sirijskih vlasti, koje pokušavaju da naruše stabilnost u regionu.

“Mi želimo da poboljšamo odnose sa Iranom, ali jedini način da se to postigne je ispunjavanje sopstvenih obećanja i pridržavanje pravila postojećeg međunarodnog sistema”, navodi se u izjavi ministra.

Vlasti britanskog Gibraltara su 4. jula zadržale iranski tanker “Grejs 1” pod sumnjom da je narušio sankcije Evropske unije protiv Sirije. U okviru istrage policija je uhapsila kapetana, starijeg pomoćnika i još dvojicu članova posade, koji su oslobođeni 15. avgusta.

Nekoliko dana kasnije, SAD su izdale nalog za zadržavanje tankera “Grejs 1”, jer je sud u saveznoj državi Kolumbiji presudio da tanker, sva nafta na njemu i 995.000 dolara treba da budu konfiskovani, jer krše niz američkih zakona.

Iran je u septembru saopštio da je iranski tanker sa naftom “Adrijan Darja” prodao naftu dok se nalazio na moru, ali nije precizirao kome tačno.

Kako je Putin za dlaku izbegao smrt u stravičnoj nesreći, pročitajte OVDE.

Izvor: rs.sputniknews. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA