Najnovije

PODIGNUT SLOVENSKI ŠTIT: Srpski i ruski "raketaši" izvode bojevo gađanje iz sistema S-400 i "Pancir-S"!

Srpski i ruski “raketaši” će izvesti prvu zajedničku vežbu sa bojevim gađanjem iz raketnih PVO sistema velikog dometa S-400 "Trijumf" i hibridnih raketno-topovskih PVO sistema kratkog dometa "Pancir-S".

Pancir S (Foto: RIA)

Rusko Ministarstvo odbrane je najavilo prvu zajedničku srpsko-rusku vojnu vežbu jedinica PVO „Slavяnskiй щit – 2019“ (Slovenski štit). Ona će biti realizovana sa bojevim gađanjem na specijalnom vojnom poligonu Ašuluk u Astrahanskoj oblasti. Vežba počinje danas, a trajaće do 12.septembra.Planirano je da se izvedu bojeva gađanja iz raketnih sistema S-400 „Trijumf“ u „Pancir-S“.

S-400 (Foto: mil. ru)

„Srpski vojnici će zajedno sa ruskim raketašima uzeti učešća u taktičkom scenariju odbijanja masovnog vazdušnog udara od strane uslovnog neprijatelja. U ovoj vežbi će biti angažovani raketni sastavi opremljeni sistemima S-400 „Trijumf“ i „Pancir-S“ koji će delovati protiv raketa-imitatora“. Ovo je objavila informativna služba ruskog Ministarstva odbrane.

U ministarstvu su dodali da će se srpski vojnici upoznati i sa ostalom tehnikom koja se nalazi u okviru Vazdušno-kosmičkih snaga (VKS) ruske armije. Tu će biti i modernizovani sistem S-125 „Pečora-2M“, radari „Volga“ i „Gama“, kao i kompleski sredstava automatizacije. Takođe srpski vojnici će se upoznati i sa ratnim iskustvima prilikom primene najmodernijih PVO i radarskih sistema u Siriji.

U vežbi učestvovati raketne jedinice VKS ruske armije i sastavi RViPVO Vojske Srbije.

Srpska vojska ima nameru da iz Rusije nabavi čitav spektar različitih PVO sistema kratkog, srednjeg i velikog dometa. Prošle godine je iz Beograda stigla zvanična ponuda za nabavku raketnih sistema PVO S-300 koje proizvodi koncern VKO „Almaz-Antej“. Takođe, Dmitri Rogozin je 2017.godine izjavio da je Srbija zainteresovana za nabavku raketnih sistema PVO „Tor“ i „Buk“.

Podsetnik

Ruski protivvazduhoplovni sistem S-400 Trijumf namenjen je za borbu protiv svih savremenih i perspektivnih sredstava vazdušno-kosmičkog oružja. NJegov maksimalni horizontalni domet je oko 400km (raketa 40N6E), dok po visini deluje i do 35km. Formacijski, u okviru jednog diviziona se najčešće nalaze 2-3 baterije ovog sistema, sa ukupno 8-12 transportno-lansirnih jedinica. Dakle, jedan divizion u svom sastavu ima 48 raketa spremnih za momentalno dejstvo. Ceo raketni puk hipotetički može da napadne 96 vazdušnih ciljeva neprijatelja, u operativnom borbenom radijusu do 400km.

Sistem je ušao u naoružanje 28.aprila 2007.godine. Državni program opremanja ruske armije ima u planu da do 2020.godine završi kompletiranje 56 diviziona sistema S-400, što će omogućiti kompletno preoružanje 28 raketnih pukova koji se formacijski sastoje iz dva diviziona opremljenih ovim izuzetno moćnim sredstvima. U ovom trenutku ruska armija u svom naoružanju ima 53 diviziona opremljena sistemima S-400 „Trijumf“ koji se nalaze u naoružanju 23 raketna puka i dva centra za obuku raketaša.

Kako je Putin za dlaku izbegao smrt u stravičnoj nesreći, pročitajte OVDE.

Izvor: bog-rata. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA