Najnovije

PRŠTI RAT MEĐU ŠIPTARIMA: Prištinski političari se međusobno optužuju za povlačenje priznanja tzv. Kosova!

Zamenica kosovskog ministra spoljnih poslova Rejhan Vunići rekla je da su izjave potpredsednika vlade Envera Hodžaja neosnovane jer "Tzv. Kosovo nije dobilo najavu nijedne države o povlačenju priznanja".

Priština (Foto: Jutjub)

"Mi nemamo nikakvu najavu kao ministartvo spoljnih poslova. Ako potpredsednik vlade Hodžaj ima bilo kakvu informaciju, najbolje je da je podeli sa vladinim kabinetom, a ne da iznese takve tvrdnje. Ali zvanično nemamo najavu nijedne države za povlačenje priznanja", izjavila je Vunići.

Vunići je takođe prokomentarisala izjavu češkog predsednika Miloša Zemana dodajući da su njegovi stavovi u suprotnosti sa zvaničnim stavom Češke prema tzv. Kosovu.

"Svi znamo odnos češkog predsednika prema tzv. Kosovu i takve izjave se obično očekuju tokom posete koju će imati u Beogradu. Ali, to (povlačenje priznanja) se neće dogoditi. U stalnom smo kontaktu sa češkim ministarstvom spoljnih poslova koje to kategorički negira. Dakle, što se tiče odnosa češke države prema tzv. Kosovu, ništa se neće promeniti”, istakla je Vunići.

Rašiti: Povlačenje priznanja uzrokuju lošu sliku Kosova

Povlačenje priznanja KiM, iako nisu priznata kao dela u međunarodnom pravu, uzrokuju lošu sliku, ocenio je ekspert za međunarodna pitanja Naim Rašiti i dodao da će tzv. Kosovo imati poteškoće u dobijanju novih priznanja.

Rašiti je naveo da postoje tri problema koji ometaju tzv. Kosovo u sticanju novih priznanja, pa čak i suočavanju sa povlačenjem priznanja od strane nekih država.

“Prvi je da se međunarodni kontekst menja u odnosu na 2008. Kosovski prijatelji nemaju međunarodnu težinu kao nekada, a to je dokazano u slučaju INTERPOL-a. Drugo pitanje odnosi se na povećanje uloge Srbije u međunarodnom kontekstu poslednjih godina, a treće jeste da je spoljna politika tzv. Kosova ostala izvan prioriteta bilo koje vlade na Kosovu i kao takva se suočava sa povlačenjem međunarodnih priznanja", precizirao je Rašiti.

Istovremeno, zamenik ministra unutrašnjih poslova tzv. Kosova Isa DŽemajljaj poručuje da je Ministarstvo unutrašnjih poslova tzv. Kosova i policije ispunilo sve kriterijume Interpola, te da je na Ministarstvu spoljnih poslova da ispuni svoj deo.

DŽemajljaj je istakao da mnogo toga zavisi od lobiranja koje će se obaviti, zadatka koje Ministarstvo spoljnih poslova mora da uradi.

On, međutim, kaže da nema informaciju koliko se daleko otišlo sa lobiranjem.

Pročitajte OVDE kako su ruski i srpski “raketaši” izveli bojevo gađanje.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA