Najnovije

VULIN BEZ DILEME: Vojne vežbe poruka i prijateljima i neprijateljima! (VIDEO)

Ministar odbrane Aleksandar Vulin rekao je, gostujući u Dnevniku RTS-a, da predsednik Aleksandar Vučić kao vrhovni komandant Vojske Srbije ima svakodnevni uvid u sve što se dešava u vojsci i da, kada on kaže da je vojska jača nego što je ikada bila, onda mu se može verovati.

Vulin (Foto: Ministratsvo odbrane)

Aleksandar Vulin je, gostujući u Dnevniku RTS-a, naveo da je vojska jača u smislu naoružanja, sastava, opreme, obuke, materijalnog statusa i u smislu poštovanja koje se oseća prema njoj u zemlji i u inostranstvu.

Ministar je naveo da je tačno da su vojne vežbe sve češće ali da bi do toga došlo, kako je rekao, prvo je trebalo da imamo novca za to i da prođe i pobedi politika štednje.

Navodi da je svaka vojna vežba poruka i prijateljima i neprijateljima, a kako je istakao, svako neka se svrsta gde misli da treba i neka to tumači.

Vulin smatra da će prijateljima biti drago što je Srbija snažnija jer, kad god je u istoriji Srbija bila jaka, čitav Balkan je bio miran.

Precizirao je da su poruke iste i prijateljima i neprijateljia, da je Srbija stabilna i spremna da čuva sebe, mir i Srbe, gde god oni živeli.

"Svako ko voli Srbiju je srećan zbog toga", rekao je Vulin i dodao da onaj ko želi da ugrozi Srbiju sigurno ne može da bude zadovoljan što je video jaku srpsku vojsku.

Ponavlja da je jaka srpska vojska dobra vest za Balkan jer to znači mir.

Aleksandar Vulin je rekao da je vojna neutralnost temeljna i strateška odluka Srbije koja će, dok god je Aleksandar Vučić predsednik, biti vojno neutralna i neće ući ni u jedan savez. Kako navodi, to je najčasniji i najbolji put za Srbiju. 

Ministar kaže da, u slučaju nevolje, niko neće doći da nam pomogne i da zato sami moramo da jačamo vojsku i podižemo svest o potrebi pripremanja za odbranu zemlje.  

Međutim, dodaje da Srbija ne mora da sluša naređenja i da radi nekom malom i slobodnom narodu ono što je rađeno Srbiji. 

Kina poštuje slobodnu politiku Srbije

Govoreći o poseti visoke kineske vojne delegacije Srbiji, Vulin je naveo da ne treba posebno predstavljati armiju Kine i da je svakome jasno da je to jedna od najmoćnijih sila sveta.

Ističe da je poseta zaista velika čast za Srbiju i da nikada u istoriji nije došla tako visoka delegacija a da se kod Kineza vodi računa o tome i godinama unapred se planiraju posete, što govori koliko je Kini stalo do nekoga.

Kako kaže ministar, u razgovorima sa kineskom delegacijom se ne oseti nesrazmera u veličini a Kina se prema Srbiji ponaša u skladu da prijateljstvom i strateškim partnerstvom predsednika Vučića i Sija.

Vulin navodi da Kina poštuje slobodnu politiku Srbije i da se vidi razlika u odnosu prema Srbiji u odnosu na raniji period.

Govoreći o nabavci bespilotnih letelica iz Kine, Vulin je rekao da će to značajno ojačati Vojsku Srbije koja će dobiti sposobnost koju do sada nije imala.  

Rekao je da je Vojska tehnološki stala u devedesetim godinama i da se od tada svet razvijao. Smatra da je to rađeno planski i namerno i da je vojska zapostavljana sa idejom da nestane. Kao primere je naveo uništavanje instituta, vojnih škola i otpuštanja najboljih i najhrabrijih. 

"Sada taj ogroman jaz, i tehnološki i kadrovski, moramo da nadoknadimo", rekao je ministar.  

Ponavlja da je Srbija slobodna i suverena zemlja koju vodi slobodan čovek koji ima hrabrosti da se bori i koji zna da pritisci da se deluje protiv sopstvenih interesa nisu dobri. 

"Nastavljamo saradnju sa Kinom, sa zemljom koja ne traži da se promeni sistem, da se odreknemo dela teritorije, kojoj ne pada na pamet da nas bobarduje i koja neće tražiti da sprečimo bilo čije investicije, koja nas iznad svega poštuje", zaključio je Vulin. 

"Sačuvaćemo istinu o Jasenovcu"

Govoreći o izjavama zvaničnika nakon zabrane delegaciji Vojske Srbije da poseti Hrvatsku, Vulin je rekao da incidenti nikada ne dolaze od strane Srbije i da Srbija ne pokreće retoriku svađa i sukoba. Kaže da Hrvatska uvek optužuje Srbiju. 

"Mi ćemo sagraditi memorijalni centar i sačuvati istinu o Jasenovcu. Nećemo dozvoliti nikome da istinu zaboravi i gurne u dnevnu politiku", rekao je Vulin.  

Ističe da Srbija ne želi zatezanje na Balkanu, već želi mir i da svi budu stabilni kao Srbija. 

Guskova tvrdi da su Srbi uvek bili problematični za SAD. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: RTS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA