Najnovije

SAD IMAJU NOVO MOĆNO ORUŽJE NA PACIFIKU: Ovo plovilo sudnjeg dana je za obračun sa kineskom mornaricom! (VIDEO)

Savremeni ratni brod američke mornarice, koji plovi vodama Tihog okeana opremljen novim oružjima mogao bi, prema mišljenju analitičara, da promeni odnos snaga u nestabilnim područjima kao što je Južno kinesko more, objavio je CNN.

"USS Gabriel Gifords" (Foto: Jutjub)

"USS Gabriel Gifords" je brzi ratni brod opremljen novim krstarećim projektilima koji lete iznad površine mora i stoga ih je teško opaziti na radaru, te bespilotnim helikopterom koji projektilima pomaže u ciljanju.

Projektili su napravljeni tako da mogu da manevrišu i izbegavaju neprijateljsku odbranu.

Portparol američke Treće flote potvrdio je ove informacije za CNN i istakao da će ovo oružje povećati borbenu moć američke ratne mornarice.

SAD i Kina se međusobno optužuju za naglu militarizaciju Južnog kineskog mora, područja u kojem mnoge zemlje ističu svoje interese, ali većinu tog mora pokriva Kina.

"US Gabriel Gifords" prvi je ratni brod opremljen novim projektilima za pomorski napad, a u planu je opremanje više od 30 brodova tim novim naoružanjem.

Reč je o brodovima koji mogu da manevrišu u plićim morima i oko ostrva i priobalnih područja, prenosi index. hr.

Novi projektili (Naval Strike Misile) razvijeni su prvobitno za norvešku vojsku i uspešno su testirani na američkom ratnom brodu Koronado 2014., a Amerika ih je kupila prošle godine preko kompanije "Rautheon".

Novi projektili imaju domet veći od 160 kilometara, što je 30 odsto više u odnosu na domet projektila "harpun", koje je američka ratna mornarica koristila do sada.

Pročitajte OVDE  zašto Rusija i SAD ne žele da odustanu od sporih jurišnika?

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA