Najnovije

"Neznanje rađa predrasude, a predrasude sukobe": Dačić o značaju misije Uneska

Dačić je, otvarajući Međunarodni konsultativni sastanak u oblasti medijske i informacione pismenosti, istakao da skup govori upravo u prilog toj posvećenosti Srbije i njenom opredeljenju da bude snažan partner u sprovođenju UNESKO globalnih prioriteta i ciljeva.

Ivica Dačić (Foto: Jutjub)

Srbija, istakao je, ulaže stalne napore da široko razgrana saradnju sa UNESKO i pruži podršku intelektualnom autoritetu i raznovrsnoj ekspertizi te organizacije, posebno u kontekstu novog globalnog razvoja i Agende 2030.

Dačić je poručio da svet ne može postati bolji bez zaštite i jačanja saradnje u oblastima kulture, obrazovanja, nauke i komunikacija i informacija, u čemu je UNESKO ključan akter na globalnom nivou.

Srbija, napomenuo je, pridaje izuzetan značaj aktivnostima UNESKO po pitanju zaštite materijalnog i nematerijalnog kulturnog nasleđa, prirodnog i dokumentarnog nasleđa, kao i promovisanju raznolikosti kulturnih izraza, i snažno podržava prioritete UNESKO - Afriku i rodnu ravnopravnost, kao i mlade, obrazovanje i kulturu.

- Očekujemo da će ova poseta generalne direktorke UNESKO doprineti daljem intenziviranju i diversifikaciji saradnje Republike Srbije i UNESKO u svim oblastima, rekao je Dačić i konstatovao da je generalna direktorka UNESKO Odri Azule, po prvi put u Srbiji u tom svojstvu.

Srbija je spremna da na različite načine doprinese jačanju i sprovođenju zacrtanih prioriteta i ciljeva UNESKO, dodao je Dačić.

Ministar je ukazao da medijska i informaciona pismenost podrazumevaju upravo veštine i znanja koja omogućuju svim ljudima da aktivno učestvuju u građanskom životu savremenog društva na odgovoran način, prema sebi i prema drugima.

To su veštine koje razvijaju kritičko razmišljanje, odgovorno ponašanje u javnom medijskom prostoru, borbu protiv stereotipa, rasizma, govora mržnje, diskriminacije, dodao je Dačić.

- Medijska i informaciona pismenost postaje pismenost za život u digitalnom dobu, u trenutku kada svi težimo osnaživanju građana da odgovore na socijalne, ekonomske i ekološke izazove i aktivno doprinesu sveukupnom napretku naših društava, naveo je on.

Dačić je dodao da je današnji skup i priznanje UNESKO liderstvu i viziji u oblastima koje mogu da transformišu i unaprede kvalitet života ljudi i društava, ali i dovedu do održivog mira, tolerancije i međusobnog razumevanja.

- Ovo se posebno odnosi na mlade generacije, jer na mladima svet ostaje, primetio je Dačić.

Ukazao je da smo u savremenom svetu globalizacije i digitalizacije, kada se čini da je sve na dohvat ruke, suočeni, paradoksalno, sa porastom sukoba i nerazumevanja, ekstremizma, diskriminacije.

- Polazeći od toga da neznanje rađa predrasude, a predrasude sukobe, važno je dodatnu pažnju posvetiti pismenosti i obrazovanju kao prevenciji svakog oblika netolerancije. Zato je misija UNESKO danas značajnija nego ikada pre, na nacionalnom i globalnom nivou, rekao je Dačić.

Izrazio je zahvalnost UNESKO što je prepoznao ideju da se preispita i unapredi relevantni nastavni plan i program za nastavnike, kao ključni resurs za razvijanje informacionog, komunikacionog i tehnološkog pejzaža.

Dodao je da se nada da će zaključci skupa, kao rezultat rada 30 stručnjaka iz celog sveta u oblasti medija, obrazovanja, komunikacionih i informacionih tehnologija, uspešno doprineti pripremi "Beogradskih smernica za Nacrt globalnih standarda za kurikulume za medijsku i informacionu pismenost", a potom i ažuriranju priručnika o medijskoj i informacionoj pismenosti.

Srbija će nastaviti da se, sa generalnom direktorkom i državama članicama, zalaže za ostvarenje plemenitih vrednosti i ciljeva UNESKO od civilizacijskog značaja, ne samo u domenu obrazovanja i komunikacija, već i nauke i kulture, imajući u vidu njihov izvanredan potencijal u ostvarenju pozitivne vizije sveta na putu ka sveobuhvatnom i trajnom miru, zaključio je Dačić.

Plenarna sesija, kojoj je uz brojne predstavnike UNESKO i Vlade Srbije i medijske i akademske zajednice prisustvovao i ministar prosvete Mladen Sarčevic deo je programa Međunarodnog ekspertskog sastanaka o medijskoj i informacionoj pismenosti.

Ovo je prvi u nizu međunarodnih sastanaka na kojem učestvuje 32 eksperata iz celog sveta u oblasti medija, obrazovanja, informacionih i komunikacionih tehnologija koji ce raditi na pripremi "Beogradskih smernica za Nacrt globalnih standarda za kurikulume za medijsku i informacionu pismenost".

Skup su organizovali Ministarstvo kulture i informisanja, u saradnji sa UNESKO i Ministarstvom spoljnih poslova.

Bojkot Vučiću donosi apsolutnu vlast! Više o tome OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA