Najnovije

"ČOKO SKANDAL": Kako je sa hrvatskih rafova nestalo 400.000 srpskih čokolada?

Uskoro će pune tri godine od "čoko skandala" u Hrvatskoj kada se ova susedna zemlja, slobodno možemo reći digla na noge, jer je predsednica Kolinda Grabar Kitarović dubrovačkoj deci delila srpske slatkiše. Već tada je bilo jasno da su u Hrvatskoj, između ostalog, i čokoladice dobile nacionalni predznak. Dodatna potvrda danas, tri godine posle, jeste i zvanična statistika koja pokazuje koliko se u Hrvatskoj danas manje pojede srpskih čokolada, odnosno za koliko je smanjen izvoz čokolade iz Srbije u Hrvatsku od 2016.

A, podaci su više nego iznenađenje. Trgovina ovim slatkim proizvodom između Srbije i Hrvatske doživela je promene koje nisu uobičajene za stabilna tržišta i robu za kojom je tražnja gotovo uvek ujednačena, sa minimalnim oscilacijama.

Vrednosno, ukupan uvoz čokolada u Hrvatsku iz Srbije smanjen je sa 1,8 na 1,4 miliona evra, dakle za punih 400.000 evra. Ako uzmemo da jedan čokoladni proizvod u proseku košta jedan evro, računica pokazuje da je kroz tri godine smanjen uvoz za 400.000 komada. Godišnje to je 133.000 čokolada manje.

I tu nije kraj. Statistika koju Srbija dostavlja Svetskoj trgovinskoj organizaciji, a koja se gotovo podudara sa hrvatskim zvaničnim podacima o razmeni dveju zemalja, pokazuje i da je izvoz čokoladnih proizvoda iz Hrvatske u Srbiju istovremeno povećan sa 19,8 na 24,4 miliona evra.

Inače, ukupan izvoz čokolada iz Srbije u Hrvatsku u periodu od 2007. do 2018. iznosio je 25,9 miliona evra, dok je u Hrvatsku iz Srbije uvezeno ukupno 25,6 miliona evra.

Ekonomista Saša Đogović kaže da u celoj priči "nacionalni predznak nesumnjivo postoji".

"On, međutim, ne mora da bude dominantan, ali je sigurno prisutan i to zbog svakodnevnih tenzija na relaciji između Srbije i Hrvatske, a koje sigurno ne šalju privrednici, već "vrhuške", ocenio je Đogović.

A sve je počelo, podsetimo, kada je Kolinda Grabar Kitarović posetila Dubrovnik povodom Dana dubrovačkih veterana prilikom čega se, između ostalog, srela s decom iz dubrovačkog vrtića. Jedan ogorčen roditelj se javio Dubrovačkom dnevniku i izjavio kako je njegovo dete u vrtiću od predsednice dobilo na poklon čokoladu proizvedenu u Srbiji.

Vrlo brzo stigao je odgovor i iz kancelarije hrvatske predsednice gde su rekli da oni ne nabavljaju pakete i da je ovaj dubrovački pakovan u Vukovaru: "Spomenutim prigodnim paketom upotpunjena je košara puna hrvatskih proizvoda, što je rezultiralo da se među tristotinak proizvoda našlo i nekoliko "spornih".

Kolinda Grabar Kitarović brzo je potom izjavila da nije lično proveravala sadržaj korpe i da je neugodno iznenađena da je podelila čokoladice srpskog proizvođača.

- Hrvatska predsednica mora da propagira hrvatske proizvode, i to se više neće dogoditi. Uputićemo roditeljima koji su dobili te čokoladice izvinjenje i poslaćemo im hrvatske proizvode - rekla je Grabar Kitarović.

A da je profit nadnacionalna kategorija i da biznis ne bi trebalo da poznaje granice, juče se između ostalog, moglo zaključiti i iz poruke uglednog hrvatskog privrednika Emila Tedeskog čije su, inače, kompanije godinama prisutne u Srbiji.

"Blagoslov je da mladi ljudi danas mogu studirati u Heidelbergu, Amsterdamu... Pa to je genijalno. Isto tako da Evropljani dođu kod nas. No mi kad vidimo crnca, mi ga želimo linčovati u Splitu. Kad čujemo da neko govori srpski, mi ga bacimo u more. Kad vidimo Azijca pred Markovom crkvom, mi se još uvijek smemo i pokazujemo prstom. Nama je to čudno. Mi smo duboko zatvoreni u sebe, a jedina šansa nam je da se povežemo sa svetom – kazao je Tedeski.

Rekao je i da je "krajnje vreme da sebi odgovorimo što je bilo 19– Svet se odredio, samo se mi nismo odredili jer su nečiji djedovi, očevi, stričevi... so what".

"Bili su i nemački, pa su Nemci danas najnaprednija nacija u svakom pogledu, pre svega u otvorenosti, inkluzivnosti, prihvatanju drugačijeg, surađuju sa svim i nemaju problema, ali mi imamo problema sami sa sobom", ocenio je Tedeski, između ostalog, a preneo Večernji list.

Šta je još rekao Tedeski i kakve poruke je poslao možete pročitati ovde.

Emil Tedeski, inače, jedan je od najbogatijih građana Hrvatske koji dugo posluje u Srbiji. NJegova Atlantik grupa vlasnik je nekih od najpoznatijih i najomiljenijih srpskih brendova.

Pročitajte OVDE  ko to lomi Evropu zbog Kosova.

Izvor: Blic

Bonus video

Kovid 19 je specijalna operacija protiv čovečanstva! Slobodan Reljić

Knjigu “Smak Sveta” Dragoša Kalajića možete poručiti na linku OVDE.

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Najnovije vesti - PRAVDA