Najnovije

NEMAČKI POLITIČAR: Zapad želi da istisne Rusiju sa gasnog tržišta! Bićemo u velikom problemu ako...

Odluka suda EU da ograniči „Gaspromu“ pristup tranzitnim kapacitetima gasovoda „Opal“ ima politički karakter, čime se želi delimično istisnuti Rusija sa tržišta i diskreditovati kao isporučilac „plavog goriva“, rekao je šef partije „Alternativa za Nemačku“ poslanik Robi Šlund.

Ilustracija (Foto: pixabay. com

„Postoji namera da se veštačkim smanjenjem obima tranzita poveća cena na ruski gas, kako bi američki prirodni gas postao konkurentniji. Umesto pravde i ravnopravnosti na liberalnom tržištu, odluka suda EU sigurno vodi ka tržišnoj deformaciji i poskupljenju energenata za evropske partnere“, izjavio je Šlund, komentarišući odluku suda.

Odgovarajući na pitanje da li će odbacivanje dodatnog tranzita putem gasovoda „Opal“ dovesti do problema u energetskom snabdevanju Evrope već naredne zime, Šlund je izjavio da će, u slučaju hladnoće, Nemačkoj hitno biti potreban ruski gas iz gasovoda „Severni tok“, pošto će obnovljivi izvor energije, posebno zimi, dovesti do značajnog kolebanja energetskog snabdevanja.

Poslanik je naveo i da je moguća isporuka prirodnog tečnog gasa sa Jamala, u slučaju da se „hladnoća iznenada obruši na Severnu Ameriku i Centralnu Evropu istovremeno“. On je podsetio da je takva situacija već bila zbog hladnih zima u Evropi i SAD poslednjih godina i tada nije bilo dovoljno američkog gasa.

„Trebaju nam stalne isporuke gasa iz Rusije, radi bezbednosti našeg stanovništva i našeg ekonomskog motora u Nemačkoj“, rekao je Šlund, naglasivši da glavni cilj za partiju „Alternativa za Nemačku“ ostaje stabilno snabdevanje gasa Nemačke, posebno uzimajući u obzir značajne probleme u budućnosti za energetsko snabdevanje, zbog grozničavog promovisanja alternativnih izvora energije.

„U interesima nemačke partije ’Alternativa za Nemačku‘ je da podržava gasovod ’Severni tok 1‘ i ’Severni tok 2‘. Samo u slučaju da zalihe gasa i mogućnosti zamene drugim izvorima energije budu jasno osigurane za našu državu, mi ćemo biti zadovoljni“, izjavio je Šlund.

Poništena odluka je davala ruskoj kompaniji mogućnost dodatnog transporta gasovodom „Opal“, i to do 10,2 milijarde kubnih metara gasa godišnje.

Pročitajte OVDE  ko je to bušan ko švajcarski sir.

Izvor: rs.sputniknews.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA