Najnovije

NISU DOVOLJNO DELOTVORNI?! Umesto ruskih S-300, Sirija navodno „više želi iranski sastav Bavar-373“? (VIDEO)

Sirija bi mogla da kupi iranski protivavionski sastav Bavar 373, jer ruski S-300 nisu dovoljno delotvorni protiv izraelskih napada, prenosi ruska agencija Avia Pro. Ovu vest treba uzeti s rezervom, jer brojne ruske publikacije objavljuju neproverene informacije kako bi unele razdor u rusko-iranske odnose, kao „probni balon“ da se vidi reakcija Kremlja i javnosti ili jednostavno zbog veće čitanosti, što je prilično neprofesionalan pristup.

Bavar 373 (Foto: Jutjub)

„Sirija, koja je više od godinu dana u posedu ruskog sastava protivvazdušne odbrane S-300, izveštava da je takav sastav do sada pokazao malu efikasnost i zato je Damask odlučio kupiti iranski protivavionski sastav Bavar 373“, izveštava u subotu ruska agencija Avia Pro, navodeći kao izvor „sirijske novinare i sirijsku vojsku“.

Izveštaj takođe nagađa da Sirija nikada nije upotrebila ruske S-300 kako bi odbila ofanzive izraelskog režima, uprkos njihovoj učestalosti, objašnjava Avia Pro, nezavisna agencija koja pokriva najnovija zbivanja u ruskoj odbrambenoj i industriji oružja.

Prema publikaciji, neki izvori smatraju da je razlog za nekorištenje ruskog sastava S-300 za suzbijanje izraelskih napada taj što oni jednostavno “ne vide izraelske avione”. Drugi pak tvrde da bi razlog bio “poseban stav koji je Rusija zauzela u tom pogledu”.

Iran bi, prema izveštaju, bio spreman pružiti Siriji svoje protuavionske sastave, ali, za sada, ni sirijsko ministarstvo odbrane niti iranske vlasti nisu potvrdile ni odbacile ove informacije.

Bavar 373, moderniji je protivavionski sastav od naprednih ruskih sastava S-300 ili američkih Patriota i sastava THAAD.

Sposoban je za prevoz i lansiranje različitih vrsta raketa. Osim toga, sposoban je otkriti 300 ciljeva, može presretati 60 i napasti 6 ciljeva istovremeno.

U poslednjih nekoliko godina su Teheran i Damask ojačali bilateralne veze i potpisali više sporazuma kako bi se poboljšala saradnja i vojno ojačali njihove oružanih snaga, posebno u borbi protiv terorističkih grupa.

Naglasimo još jednom da je glavni izvor ove informacije nepoznati Tviter profil „Sirijskih mučenika“. Vesti o zanimanju Damaska za iranske sastave Bavar 373 nije prenela nijedna službena agencija bilo kojeg od aktera sirijskog sukoba.

Podsetimo da je sličnu vest u martu 2018. objavila ruska liberalna Nova Gazeta, a ista agencija Avia Pro je u februaru ove godine navela „kako je Iran Siriji već isporučio nekoliko sastava Bavar 373“, što se pokazalo netačnim.

Pročitajte OVDE  sve o najmoćnijem projektilu na svetu.

Izvor: Avia Pro/logicno. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA