Najnovije

ŠOKANTNO ISTRAŽIVANJE: U slučaju rata Amerike i Rusije, Evropljani bi bili neutralni, a dve članice NATO bi podržale Moskvu

Prema novoj anketi, velika većina stanovnika EU u slučaju hipotetičkog američko-ruskog rata želi da ostane neutralna.

Putin i Tramp (Foto: flickr.com)

Prema studiji, dve članice NATO pakta, Grčka i Slovačka, verovatnije će priskočiti u pomoć Moskvi nego njihovim saveznicima u NATO paktu.

Istraživanje, koje je sproveo Evropski savet za međunarodne odnose, se u 14 država EU bavilo brojnim pitanjima, od trgovine i klimatskih promena do potrošnje za odbranu. Na pitanje koju stranu treba podržati u slučaju američko-ruskog rata, većina u svim zemljama, osim jedne, rekla je da bi najbolje bilo ne podržati nikoga i ostati neutralan.

U slučaju hipotetičog sukoba Vašingtona i Moskve, Poljska je bila jedina zemlja u kojoj je manjina od 45 odsto ispitanika izabrala neutralnost. Trećina Poljaka izjavila je da će podržati Ameriku, a samo šest odsto Rusiju.

Grčka i Slovačka snažno su podržale neutralnost, Grci sa 81 odsto, a Slovaci sa 65 odsto. Ali, uprkos činjenici da su obe zemlje članice NATO pakta, ispitanici su dali veću podršku Rusiji nego SAD.

U Slovačkoj ih je 20 odsto reklo da bi u hipotetičom sukobu pomoglo Moskvi, a samo šest odsto ih je spremno da pomogne Vašingtonu. U Grčkoj bi Sjedinjenim Državama pomoglo samo pet odsto ispitanika.

U Nemačkoj, koja je dom za oko 30.000 američkih vojnika, 70 odsto je glasalo za neutralnost, 12 odsto podržava SAD, sedam odsto Rusiju.

Prema objavi, slični rezultati su dobijeni kada su Evropljani pitani o mogućem sukobu između Sjedinjenih Država i Kine. Odgovor "neutralnost" bio je daleko najzastupljeniji.

“Ova studija otkriva temeljni pomak u stavovima Evropljana o svetu", kaže se u kratkom pregledu Evropskog saveta za međunarodne odnose.

Studija je sprovedena u razdoblju napetosti između Vašingtona i njegovih dugogodišnjih saveznika u Evropi. Autori ankete sugerišu kako bi rezultati takođe mogli da odražavaju sve veću želju Evropljana da EU učine "nezavisnom protivtežom" velikim silama poput Sjedinjenih Država, Kine i Rusije.

Anketa i posebno reakcija na potencijalni rusko-američki sukob, potpuno je iznenadila neke analitičare.

Predstavnik Univerziteta Kil u Nemačkoj Marsel Dirsus je rezultate studije nazvao neverovatnim.

“Nakon decenije tokom koje su SAD štitile milione Evropljana od Sovjetskog Saveza i Rusije, velika većina Evropljana želi da ostane neutralna u potencijalnom američko-ruskom sukobu”, zbunjen je Dirsus.

“Ovo je grozno”, ovim rečima je rezultate istraživanja komentarisao Konstanc Štelcenmuler, stručnjak za Nemačku sa Brukings instituta u Vašingtonu.

Evropski savet za međunarodne odnose je naložilo agenciji “Jougov” da sprovede ovu anketu, a u njoj je učestvovalo više od 60.000 ljudi širom Evrope.

Pročitajte OVDE kako se svet naoružava zabranjenim sredstvima.

Izvor: logicno. com/Dejan Ž.

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA