Najnovije

KOME ODGOVARA POTRES NAFTNOG TRŽIŠTA?! Amerikanci podgrevaju tenzije, Iran odbacuje odgovornost, svetski moćnici analiziraju...

Izaslanik UN za Jemen Martin Grifits izjavio je danas da "još nije potpuno jasno" ko stoji iza napada na saudijska naftna postrojenja, upozorivši da je taj slučaj uvećao šanse za sukob u regionu.

Iran (Foto: Jutjub)

- Još nije potpuno jasno ko stoji iza napada, ali sama činjenica da je Ansar Alah (zvaničan naziv pokreta Huta) preuzeo odgovornost, već je dovoljno loša - rekao je Grifits u Savetu bezbednosti UN.

Grifits smatra da je ovakav "izuzetno ozbiljan incident povećao šanse za sukob u regionu", prenosi Rojters.

On je pozvao jemensku vladu i Hute da bez odlaganja obnove mirovni proces.

Kako navodi Rojters, dva dana pošto je izveden napad na naftna postrojenja Saudi Armako, svetski ekonomski i politički moćnici procenjuju kakve će posledice to imati na uzdrmano naftno tržiste, odnosno kako će se razviti situacija posle tvrdnji SAD da Iran stoji iza napada, a ne Huti koji su preuzeli odgovornost.

SAD su objavile satelitske snimke, kao i tvrdnje obaveštajaca da je Iran krivac za napade na saudijska naftna postrojenja, prenosi BiBiSi.

Iran odbacuje bilo kakvu umešanost u subotnje napade, za koje su odgovornost preuzeli jemenski pobunjenici Huti, koje inače Iran podržava, ali neimenovani američki zvaničnici su u razgovoru s novinarima naveli da pravac i obim napada dovode u sumnju umešanost Huta.

Napad na Saudijsku Arabiju izazvao haos na berzama! Cene skaču do nebesa! Pročitajte OVDE   sve detalje.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA