Najnovije

MIHAJLOVIĆ: Auto-put do Prištine korak ka budućnosti Srba i Albanaca!

Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je da je auto-put Niš–Merdare–Priština ekonomski isplativ, što pokazuju i EIB, EBRD i EU, jer učestvuju u njegovoj izgradnji, uz ocenu da predstavlja realni korak ka budućnosti koja mora da postoji između Srba i Albanaca.

Zorana Mihajlović (Foto: Jutjub)

"Ono što svi treba da znaju, projekat u kojem novac daju EIB, EBRD – oni ne ulažu u ugovor o finasiranju ukoliko pre toga nije urađena studija izvodljivosti koja treba da pokaže isplativost auto-puta. Studija izvodljivosti je pokazala isplativost. Ali auto-put je, kao i svaki, jednako važan za ekonomiju, ali takođe i za politiku", rekla je Zorana Mihajlović za Kosovo onlajn.

Potpredsednica Vlade je rekla da je to jedan od šest auto-puteva koji se grade i koji će se graditi, ističući značaj izlaska na albansku luku.

"Ne treba zaboraviti da Srbija nema izlaz na more i da je svaki izlazak na luku strateški značajan za budući period", istakla je Mihajlovićeva.

Precizirala je da će prva deonica auto-puta, od Niša do Pločnika, početi da se gradi u trećem kvartalu sledeće godine, da je dugačka 33 kilometara i da je potpisan, delom i da će se završiti, ugovor o finasiranju od 225 miliona evra.

Navela je da je u vrednosti od 100 miliona evra potpisan ugovor o finansiranju sa EIB-om, da su 40 miliona donatorska sredstva EU, a ostalo će biti ugovor o finansiranju sa EBRD-om.

Na kritike o ekonomskoj isplativosti, Mihajlovićeva je podvukla da svi treba da znaju da projekat u kojem novac daju EIB, EBRD sigurno neće biti od njihove strane finansiran, ukoliko pre toga nije urađena studija izvodljivosti koja treba da pokaže isplativost auto-puta.

"Svaki auto-put koji prolazi kroz Srbiju daje stabilnost pre svega, ali i mogućnost dodatnih investicija koje će dolaziti. Taj auto-put svakako predstavlja realni korak ka budućnosti koja mora da postoji između Srba i Albanaca i u nekom narednom periodu", istakla je Mihajlovićeva.

Na pitanje u vezi sa izjavom Bedžeta Pacolija koji je "pozdravio" izgradnju auto-puta, potpredsednica Vlade je rekla da nije sigurna da li se može verovati toj izjavi, s obzirom šta je Pacoli ranije pričao, "da li je ta izjava iskrena ili samo cinična", ali da ono što je nepobitno i što se ne može vratiti unatrag je realnost.

Infrastruktura je najrealnije nešto što povezuje ljude. Dakle, putevi, železničke pruge, to povezuje građane i to njima omogućava da sa onog političkog dela mogu više da misle na svoj životni standard, naglasila je Mihajlovićeva.

"Zato smatram da je to realan korak ka pomirenju između Srba i Albanaca u nekom narednom periodu. Političari će mnogi pričati, moći ćemo to da tumačimo na ovaj ili onaj način, ali mislim da je važno da svim ljudima obezbedimo da žive bolje, jer kad je tako i kad im je standard bolji, kada su bolje povezani, onda su nekako i teme o kojima razmišljaju potpuno drugačije", dodala je ministarka.

Podsetila je da je izgradnja auto-puteva ideja predsednika Aleksandra Vučića, još dok je bio prvi potredsednik Vlade Srbije, da treba da gradimo auto-puteve i da vidimo gde su Srbiji potrebni i šta za nju znače, kao i auto-put Niš–Merdare–Priština.

"Od tog trenutka su krenule ozbiljne ne kritike, već salve uvreda, što se taj auto-put gradi, da ništa ne treba tu da gradimo, da smo izdajnici... Ko danas, pre svega, može da bude protiv bilo kog auto-puta", upitala je Mihajlovićeva.

Kaže da, bez obzira na sve kritike DSS-a, Vuka Jeremića, radikala, sve to treba ostaviti sa strane, jer ljudima trebaju putevi, Srbiji da strateški vodi računa o svojim ljudima, ali i strateški treba da se pojavi i na albanskoj luci...

"Kada tako razmišljate sve kritike treba staviti sa strane", zaključila je Mihajlovićeva.

Pročitajte OVDE  šta je to Vesić dobio na Trgu koji je nedavno rekonstruisao.

Izvor: kosovo online

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA

ENGLISH NEWS