Najnovije

OVO JE NEZVANIČNA OBJAVA RATA SRPSKOJ: Linta objasnio šta znači deklaracija SDA!

„Programska deklaracija SDA koja predviđa osnivanje republike BiH, uz ukidanje entiteta i uvođenje ‘bosanskog jezika’, dodatno širi nepoverenje i podiže tenzije između Srba i Bošnjaka s ciljem destabilizacije političke situacije u BiH“, naveo je Linta u saopštenju.

Armija BiH (Foto. mod.gov. ba)

On je ocenio da je lideru SDA Bakiru Izetbegoviću jasno da srpski narod nikad neće prihvatiti osnivanje unitarne BiH, ali očigledno nije spreman da prihvati činjenicu da samo dosledno poštovanje izvornog Dejtonskog mirovnog sporazuma može biti jedan od temelja istorijskog dogovora srpskog i bošnjačkog naroda.

Linta podseća da SDA od svog osnivanja do današnjeg dana vodi neprijateljsku politiku prema srpskom narodu u BiH zasnovanu na „Islamskoj deklaraciji“ Alije Izetbegovića.

Zbog toga je, napominje Linta, Alija Izetbegović bio spreman da žrtvuje mir za stvaranje BiH koji bi bila uređena na šerijatskom pravu i u kojoj bi Bošnjaci imali dominaciju, a Srbi bili manjina.

Linta ističe da posle zavšetka rata SDA nikad nije iskreno prihvatila Republiku Srpsku kao trajnu i ustavnu kategoriju, već je pokretala inicijative čiji je suštinski cilj bio njeno ukidanje.

On podseća da je, na osnovu zahteva bivšeg bošnjačkog člana Predsedništva BiH Sulejmana Tihića, Ustavni sud BiH još 2007. godine doneo odluku o ukidanju grba (dvoglavi orao) i himne (Bože pravde) Republike Srpske.

Zbog toga je, dodaje Linta, Republika Srpska bila prinuđena da usvoji novu himnu „Moja Republika“ i novi grb, koji se sastoji od polja u bojama zastave Republike Srpske preko kojeg je zlatni inicijal Republike Srpske.

„Osim toga, SDA Bakira Izetbegovića već više godina najavljuje pokretanje zahteva za osporavanje imena Republike Srpske pred Ustavnim sudom BiH koji odluke donosi preglasavanjem srpskih sudija“, dodao je Linta.

Kongres SDA usvojio je Programsku deklaraciju u kojoj se navodi da je primarni i dugoročni cilj ove stranke usvajanje ustava kojim bi BiH bila definisana kao demokratska, regionalizovana, pravna i socijalna država pod nazivom „republika BiH“, sa tri nivoa vlasti – državnim, regionalnim i lokalnim.

Objavljen snimak koji može da sruši vlast u Podgorici, više o tome pročitajte OVDE.

Izvor: Srna

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA