Najnovije

ČEKA SE ODGOVOR MAJE GOJKOVIĆ: Evropski parlament želi da posreduje u dijalogu vlasti i opozicije oko izbornih uslova

Evropski parlament je spreman da posreduje u dijalogu vlasti i opozicije u Srbiji oko izbornih uslova, ukoliko dobije pozitivan odgovor od predsednice Skupštine Srbije Maje Gojković, izjavio je Dejvid Mekalister, predsedavajući Spoljnopolitičkim odborom Evropskog parlamenta.

Maja Gojković (Foto: Jutjub)

Mekalister kaže da je poslao pismo predsednici Narodne skupštine Srbije Maji Gojković sa predlogom za međustranački dijalog u Srbiji, kome bi posredovao Evropski parlament.

“U slučaju pozitivnog odgovora predsednice Skupšštine, mi smo spremni da podržimo predloženi dijalog”, izjavio je Mekalister.

Dejvid Mekalister je na pitanje o očekivanjima dela srpske opozicije da dobiju "odgovor EU" na moguće posredovanje Brisela u pregovorima vlasti i opozicije oko izbornih uslova podsetio da su nekadašnji polanici Evriopskog parlamenta Eduard Kukan i Knut Flekenštajn krajem avgusta boravili u Srbiji gde su pažljivo saslušali pozicije svih partija.

“Pošto su me izvestili o razgovorima, ja sam poslao pismo predsednici srpskog Parlamenta Maji Gojković sa predlogom i vremenskim okvirom za dijalog kome bi posredovao Evropski parlament. Na osnovu pozitivnog odgovora predsednice, mi smo spremni da podržimo predloženi dijalog”, poručio je Mekalister.

Ovo je prvi put da se od posete Beogradu krajem avgusta i prijema otvorenog pisma lidera Pokret slobodnih građana Srbije Sergeja Trifunovića Mekalister oglašava o mogućem posredovanju EU u dijalogu vlasti i opozicije u Srbiji.

Mekalister je krajem avgusta razgovarao u Skupštini Srbije sa poslanicima o radu parlamenta, izbornim uslovima i dijalogu vlasti i opozicije.

Istovremeno, lider PSG SergejTrifunović uputio je Mekalisteru otvoreno pismo u kom upozorava na "nefer izborne uslove i bojkot izbora od dela opozicije" i poziva na "dijalog vlasti i opozicije pod patronatom EU".

Nedavno je Trifunović naglasio da pre odluke PSG o bojkotu izbora želi da čuje i "odgovor EU".

PSG pozdravio spremnost EU da posreduje u dijalogu

Pokret slobodnih građana (PSG) pozdravio je spremnost Evropskog parlamenta da posreduje u dijalogu o izbornim uslovima i očekuje odgovoran pristup svih političkih činilaca ako do tih pregovora dođe.

"Smatramo da je Evropska unija pokazala poštovanje prema građanima Srbije uvažavanjem i podrškom predlogu koji je u ime PSG predsednik Sergej Trifunović uputio Dejvidu Mekalisteru, predsedniku Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta", kaže se u saopštenju te opozicione stranke.

Ističe se da PSG ostaje dosledan borbi za fer i demokratske izbore i poštovanju Sporazuma s narodom i poziva sve opozicione organizacije da se uprkos ranije proglašenom bojkotu uključe u dijalog i da se zajedničkim snagama izbore za pravo građana da slobodno i bez straha biraju svoje predstavnike.

Pročitajte OVDE zašto SzS tvrdi da je odluka o bojkotu izbora konačna.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA