Najnovije

USVOJENA "FICOVA OSVETA": Ovaj sporan zakon dozvoljava političarima da pišu šta hoće!

Kontroverzni predlog poslanika vladajuće partije Smer-Socijaldemokratija Dušana Jarjabeka i Miroslava Čiža, kojim se u slovački Zakon o medijima vraća tzv. “pravo na odgovor” političara usvojen je u parlamentu danas neposredno pre podneva. Predlog je podržalo 86 članova parlamenta, a 51 je glasao protiv.

Poslanika vladajuće partije Slovačke Smer-Socijaldemokratija Dušan Jarjabek (Foto: jutjub)

Novi propisi trebalo bi da stupe na snagu prvog novembra 2019. Za razliku od tzv. “prava na ispravku”, koje i dalje može da iskoristi svaki slovački građanin, uključujući i političare, nove odredbe znače da političar može da napiše šta mu je volja i da mediji to moraju da objave na istom mestu i u istoj formi (vrsta, veličina fonta i sl.) kao i prvobitnu vest. Ukoliko odbiju da to učine, medijima preti kazna do 4.980 evra.

Pozitivno je što je usvojen i amandman poslanika opozicije Ondreja Dostala (Slovačka politička partija-SAS partija), kojim se mogućnost odgovora ograničava na netačne i nepotpune informacije. Prema originalnom predlogu, političari bi imali pravo da komentarišu svaku informaciju koja je objavljena o njima, pa čak i one koje su istinite i tačne. Amandman su podržale i vladajuća koalicija, i opozicija. Od 139 poslanika, za njega je glasalo 137.

Uprkos tome, promenu Zakona o medijima, poznatu kao “Ficova osveta”, novinari i izdavači vide kao opasnost za njihov rad, iako je nakon smrti novinara Jana Kucijaka vlada obećala da će poboljšati uslove rada novinara. Mnogi je vide kao izraz samovolje i namernog nastojanja pojedinih političara, koji smatraju da su oštećeni, da ograniče osnovna prava slovačkih građana.

Smer-SD je već jednom uspeo da progura to pravo 2008. Novinari i izdavači su se tome oštro suprotstavili, a novine su štampane s praznim naslovnim stranicama. Godine 2011. vlada Ivete Radičove izbacila je to pravo iz Zakona o medijima.

Kako je Putin srušio zapadne sankcije, saznajte OVDE.

Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA