Najnovije

DRECUN ŽESTOKO ISPROZIVAO ŠIPTARE: Kosovski Albanci nisu spremni da sednu za pregovarački sto

Predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun kaže da je svrha izbora na KiM stabilizacija političke scene među Albancima, izgradnja izvršne vlasti koja će biti jedinstvenija po ključnim politickim pitanjima i koja će imati jednu čvršću poziciju za razgovore s Beogradom.

Milovan Drecun (Foto: Jutjub)

Dodaje da se kod postojećih albanskih lidera ne vidi spremnost da sednu za pregovarački sto i ozbiljno se posvete razgovorima sa Srbijom.

"Problem je u tome što se i po njihovom dosadašnjem delovanju i po najavama kako će se ponašati posle izbora stvara utisak da oni jednostavno nisu posvećeni pronalaženju konačnog kompromisnog rešenja za KiM. Tu su jedina nada SAD i druge zemlje", objašnjava Drecun.

Drecun je rekao da na predstojećim izborima u južnoj srpskoj pokrajini nema novih političkih aktera.

"Ne verujem da će biti nekih novih političkih stranaka s gotovo nepoznatim liderima koji bi dobili iole veću podršku Albanaca na KiM da onda imaju neku veću politicku težinu. Mislim da će preraspodela ići između ključnih stranaka i da će one dobiti poverenje građana. Moguće su neke nove koalicije ali već postojećih aktera", objašnjava Drecun.

Komentarišući posetu premijerke Nemačkoj i poruke posle susreta sa kancelarkom Merkel, on kaže da je Nemačka ublažila stav kada je reč o uslovima koje Srbija mora da ispuni za prijem u članstvo u EU kada je reč o dijalogu sa Prištinom.

"Čuli smo još jednu stvar od kancelarke Angele Merkel gde je ona malo ublažila stav jer je rekla da neke stvari treba da se urade oko Kosova ako želimo članstvo u EU, to nije onaj čvrst stav da Srbija jednostavno mora da preko pravnoobavezujućeg sporazuma prizna samoproglašeno Kosovo. I ako je to novi pravac onda se on približava i američkom i francuskom stavu, da rešenje mora da bude kompromisno", ocenjuje Drecun.

Pročitajte OVDE šta je Ivica Dačić rekao o Aleksandru Vučiću.

Izvor: RTS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA