Najnovije

HUTI ODLUČNI: Možemo da napadnemo svakog časa! Ovo su nove mete

Huti iz Jemena zapretili su napadom dronovima na Abu Dabi, finansijski centar Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Ilustracija (Foto: Jutjub)

Neposredno nakon što je Saudijska Arabija optužila Iran za napad na rafinerije, Huti su zapretili novim napadima, izvan granica Saudijske Arabije.

- Imamo na desetine meta u Ujedinjenim Arapskim Emiratima u dometu i možemo da napadnemo u bilo kom trenutku - rekao je portparol militanata Jahja Sarija.

Dodao je da bi Ujedinjeni Arapski Emirati trebalo da zaustave učešće u agresiji na Jemen "ako žele da zaštite svoje staklene nebodere". Predstavnik Huta je rekao da je ta grupa nabavila nove dronove koji imaju mlazne motore, koji će značajno povećati njihov domet.

Huti su preuzeli odgovornost za napad na naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji koji je izazvao probleme u globalnom snabdevanju naftom, međutim, SAD i Saudijska Arabija tvrde da je napad stigao iz Irana.

Le Drijan: Tvrdnja Huta nije kredibilna, u toku istraga

Šef francuske diplomatije Žan-Iv le Drijan izjavio je danas da tvrdnja jemenskih Huta da su odgovorni za napad na saudijska naftna postojenja "nije baš mnogo kredibilna".

- Jemenski pobunjenici su objavili da su izveli taj napad. To nije previše kredibilna tvrdnja - rekao je francuski ministar i dodao da je u toku međunarodna istraga.

- Sačekajmo rezultate, pre toga nemam posebno mišljenje - dodao je Le Drijan, dodavši da će istraga biti brza.

Britanska agencija navodi da je administracija američkog predsednika Donalda Trampa uprla prstom u Iran za nad izveden na postrojenje Saudi Aramko 14. septembra.

Napad je izazvao potres na svetskom naftnom tržištu jer je prepolovio proizvodnju saudijske nafte.

Le Drijan smatra i da će predstojeća Generalna debata Generalne skupštine UN biti prilika za razgovore u cilju deeskalacije situacije.

Kinezi najurili američki razarač. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA