Najnovije

PUTIN: Proširenje grupe G7 nije ništa bez Kine i Indije

Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin traži istinsku multipolarni svet koji je u suprotnosti sa američkim centrizmom, zajedno sa pratećom ulogom drugih nacija koje pripadaju G7. Jednako je važno, za Putina je potpuno iracionalno imati bilo koju veliku međunarodnu političku ili ekonomsku grupu bez sila poput Kine i Indije. Drugim rečima, stara dominacija kluba zapadne elite ne samo da se završava, već i ne predstavlja stvarnost savremenog sveta.

Putin (Foto: RIA)

Putin je otvoreno izrazio svoje mišljenje i uverenje o geopolitičkim pomacima tokom Istočnog ekonomskog foruma, koji je održan ovog meseca na dalekom istoku Ruske Federacije. U isto vreme, Putin radi na jačanju saradnje s Indijom kako bi povećao svoje prisustvo na Dalekom Istoku na osnovu povećanja ekonomske trgovine i budućih transportnih pravaca.

Putin je, u skladu sa stavovima koje je nedavno izrazio francuski predsednik Emanuel Makron, rekao da "vodeću ulogu Zapada ne može zamisliti kao efikasnu međunarodnu organizaciju bez Indije i Kine".

Nedavno su najviši ruski zvaničnici izrazili oprez zbog ponovnog ulaska zemlje u G8, što je tema koja se pojavila nakon nedavnih pozitivnih komentara američkog predsednika Donalda Trampa. Poslanik Konstantin Kosačev smatra da je primerenije proširiti grupu na G10, koja bi obuhvatala Kinu i Indiju.

To se zasniva na ekonomskim, geopolitičkim i drugim važnim faktorima, ali i na činjenici da obe zemlje imaju veoma dobre odnose sa Ruskom Federacijom.

Kosačev je rekao: „Mislim da bi povratak Rusije imao smisla samo ako bi bilo moguće izbeći zamku„ sedam protiv jednog “.

Takođe, u skladu sa logikom Putina i drugih u Ruskoj Federaciji, potreban je novi pristup kako bi se prilagodio rastućem usponu Kine i Indije.

"To bi, naravno, bilo moćan fenomen", dodao je Konstantin Kosačev.

Sve u svemu, Putinova logika zasniva se na promenljivoj dinamici međunarodne zajednice. Drugim rečima, da li je moguće da postoji veliki međunarodni ekonomski i politički samit koji poriče Kinu i Indiju?

NATO je izgubio nadmoć nad Rusijom. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: logicno.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA