Najnovije

LINTA BEZ PARDONA: Izjava Kitarovićeve bezobrazluk i licemerje!

Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije Miodrag Linta ocenjuje kao bezobrazuk i licemerje najgore vrste izjavu hrvatskog predsednika Kolinde Grabar Kitarović da je hrvatski narod, srazmerno broju stanovnika, najviše doprinio antifašističkoj borbi u Drugom svetskom ratu.

Miodrag Linta (Foto: Jutjub)

"Ovu tešku laž Kitarovićeva ponavlja svake godine po nekoliko puta za potrebe međunarodne zajednice, a u praksi vodi proustašku politiku", poručio je Linta.

Linta je ukazao da je dobro poznato da je hrvatski narod do jeseni 1943. godine u velikoj većini učestvovao u oružanim snagama Nezavisne Države Hrvatske (NDH) i nacističke Nemačke, saopšteno je iz Odbora.

On je podsetio da to potvrđuju poznati podaci o nacionalnoj strukturi Prvog i Drugog hrvatskog korpusa u leto 1943. godine.

"Prvi hrvatski korpus je 27. jula 1943. godine imao 6.230 boraca, od kojih je Srba bilo 5.910 ili 95 odsto, a svih ostalih pet odsto (Hrvata 305, muslimana 10, Crnogoraca četiri i Italijana jedan)", naveo je Linta.

Linta je podsetio da je Drugi hrvatski korpus osnovan u proleće 1943. godine, a 1. avgusta iste godine imao je 9.408 boraca, od kojih je bilo 6.639 Srba ili 60 odsto, a svih ostalih 40 odsto (2.508 Hrvata, 101 Mađar, 84 muslimana i 77 ostalih).

On je istakao da je tek nakon kapitulacije Italije, a posebno tokom 1944. godine kada je postalo jasno da će sile Osovine izgubiti rat počeo masovniji prelazak Hrvata iz ustaških i domobranskih jedinica u partizane.

"I pored toga, uoči završetka Drugog svetskog rata maja 1945. godine oružane snage NDH brojale su i dalje oko 200.000 vojnika u koje su uključeni i Hrvati i muslimani iz BiH. I to bez oko 30.000 Hrvata koji su služili u Oružništvu NDH ili vojnoj policiji i Hrvata koji su učestovali u oružanim snaga Nemačke vojske", ukazao je Linta.

U saopštenju je navedeno da je, prema podacima istoričara Ive Godštajna, na dan 30. novembar 1944. godine u partizanima bilo svega 73.000 Hrvata.

"Dakle, može se jasno zaključiti da je pred kraja rata većina Hrvata i dalje bila u oružanim snagama NDH, odnosno u ustašama, domobranima, i vojnoj policiji i manji deo u nemačkoj vojsci, a ne u partizanima", rekao je Linta.

Linta ističe da Kitarovićeva i mnogi hrvatski političari, intelektualci, crkveni velikodostojnici i većina hrvatskog naroda zaboravljaju veliku i nespornu istinu da bez masovnog učešća krajiških Srba u partizanima i bez Srba kao konstitutivnog naroda Hrvatska ne bi postojala.

On je podsetio da o priznanju učešća Srba iz Hrvatske u Narodnooslobodilačkom ratu govori i odluka ZAVNOH-a od 14. oktobra 1943. godine koja u tački osam kaže: "Nema, ne sme i neće biti Hrvatske u kojoj Srbima ne bi bila zajamčena puna ravnopravnost i jednakost sa hrvatskim narodom".

Linta je dodao da je na trećem zasedanju Zavnoha 9. maja 1945. godine, dok je rat još trajao, usvojena Deklaracija o pravima građana demokratske Hrvatske u kojoj piše da su "hrvatski i srpski narod u Hrvatskoj potpuno ravnopravni".

"Ova odredba iz deklaracije bila je sastavni deo svih ustava Hrvatske od 1947. pa sve do 22. decembra 1990. godine. Proustaška vlast na čelu sa Tuđmanom zahvalila je krajiškim Srbima za stvaranje Hrvatske u okviru Jugoslavije tako što ih je izbacila iz Ustava i proterala sa njihovih vekovnih ognjišta uz brutalna ubistva", naveo je Linta.

Oliverova saradnica pozvana na još jedno saslušanje! Više o tome OVDE.

Izvor: Srna

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA