Najnovije

VESIĆ: Imamo 2.000 gradilišta u gradu, vreme je za metro, Kinezi tvrde da mogu da ga završe za pet godina!

Danas u Beogradu imamo preko 2.000 aktivnih gradilišta i kranove na svakom koraku. Pre pet godina, kada je Đilas bio na vlasti, bilo ih je 30, istakao je danas zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Goran Vesić (Foto: Jutjub)

- Radovi koje smo planirali da uradimo do 1. septembra urađeni su i ispunili smo obećanje koje smo dali - rekao je Vesić gostujući na televiziji O2 i dodao da je prethodni vikend bio veoma važan za Beograd, jer su otvoreni rekonstruisani centralni delovi grada.

On je istakao da su radovi tekli "udarnički" te da je u subotu 31. avgusta 55 dana pre roka završen Trg republike, koji konačno sada liči na sve evropske centralne trgove.

– Svi evropski gradovi imaju takve centralne trgove koji su veliki, masivni, i prikazuju veličinu države i grada. Posle 150 godina od svog formiranja Trg je dobio ovakav izgled. U njega je ugrađen najbolji granit kako na samom Trgu tako i na kolovozu – rekao je Vesić i dodao da je veličina Trga jedan hektar, da su sklonjene sve barijere kao što su bile žardinjere i kiosci.

On je takođe podsetio da je od danas na ulicama više od 300 vozila javnog gradskog prevoza, odnosno da je vraćen zimski režim vožnje.

– Na ulicama imamo 1.355 autobusa, danas je saobraćaj bolje funkcionisao nego u junu. Hteo bih da naglasim našim građanima da život u velikom gradu karakterišu saobraćajne gužve i tako je u svim velikim gradovima. Činjenica je da se u Beogradu poslednjih pet godina registruje oko četiri hiljade novih automobila mesečno, što je na nivou godine skoro 50.000 novih automobila – precizirao je Vesić.

On je govoreći o problemu gužvi u gradu naglasio da beogradske ulice nisu projektovane za toliki broj automobila, te da je metro neophodan kao i obilaznica oko grada.

– Beograd kao i drugi veliki gradovi mora da ima metro. Prvi put je doveden projekat metroa do početka izgradnje i izdvojeno je četiri milijarde evra za njega, što je četiri godišnja budžeta grada – objasnio je zamenik gradonačelnika i naveo da će metro smanjiti čak 25 odsto saobraćaja na ulicama.

Govoreći o linijama metroa, Vesić je rekao da kineska firma tvrdi da može da uradi 30 kilometara linije za pet godina.

– Videćemo kada potpišemo ugovor i to je veoma brzo, jer se u Evropi metroi rade sporije. To su ogromni radovi i ogromne investicije, ali Beograd je već dovoljno veliki grad da ne može bez metroa – kazao je on.

Pročitajte OVDE  kakav je to protest zakazan za 21. septembar.

Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA