Najnovije

AKO OVO PRIHVATITE, SRBI VAM TO NEĆE ZABORAVITI: Šiptari se bratime sa Francuzima, Srbe porede sa nacistima!

Ćendrim Gaši, takozvani ambasador takozvanog Kosova u Parizu, namerio je da na mala vrata, kroz perfidnu igru predloženog bratimljenja između mesta Maje na zapadu Francuske i sela Meja u okolini Đakovice u Metohiji, iskonstruiše povlačenje paralele između nacističkih SS trupa i srpskih snaga koje su se krajem devedesetih borili protiv terorističkih grupa OVK.

Francuska vojska (Foto: Jutjub)

Gašiju se učinila primamljivom ideja da zaigra na kartu sličnosti imena ova dva mesta, pa je predsedniku opštine Maje, sela koje je pretrpelo ogromne žrtve u Drugom svetskom ratu, predložio bratimljenje.

Prvi su reagovali iz pariske organizacije „Kolektiv za mir na Kosovu". Oni su predsedniku opštine francuskog mesta Bernaru Elijomu poslali pismo u kome potanko objašnjavaju pravo stanje stvari na terenu. U ovom pismu se, između ostalog, ističe da takozvana ambasada Kosova, polazeći od činjenice da je mestašce Maje preživelo težak zločin od strane SS jedinica nemačke vojske 1944. godine, kada su masovno stradali civili, želi da perfidno uspostavi vezu sa mestom Meja na KiM gde su oružane snage SRJ vodile borbu sa OVK teroristima.

- Žele da grubom političkom manipulacijom faktički dovedu u vezu i izjednače delovanje srpske vojske i policije i nacističkih SS trupa - ističe se u dopisu koji je „Kolektiv" dostavio opštini Maje.

U ovom pismu se naglašavaju brojni zločini i pogromi koje je OVK izvršila nad Srbima i nealbancima i kriminalni karakter kosovskih vlasti.

- Shodno tome, usvajanje ovakve inicijative za bratimljenje između ova dva mesta značilo bi ruganje i nanošenje ljage francuskim žrtvama i francuskoj istoriji, i samom selu Maje, kao stradalničkom mestu - naglašavaju autori pisma.

U njemu se, takođe, podseća da su baš Srbi uspostavili prvu slobodnu teritoriju u Drugom svetskom ratu u porobljenoj Evropi i da su masovno ustali protiv nacizma i fašizma, dok su se Albanci masovno borili u okviru divizije Skendeberg na poraženoj strani.

Autori pisma podsećaju na brojne zločine učinjene nad srpskim stanovništvom na KiM od kraja devedesetih, na masovno proterivanje, uništavanje crkava i manastira i na činjenicu da se 1.360 ljudi i dalje vode kao nestali. Podsetili su i da prema Rezoluciji 1244 Kosovo pripada Srbiji.

- Samo stotinak zemalja je priznalo ovaj entitet koji je prožet brojnim skandalima i terorizmom, mafijom, trgovinom drogom i organima - pišu potpisnici pisma.

Potpisnici pisma su takođe pozvali predsednika opštine Maje da se pridruži predstojećoj poseti jednog broja francuskih parlamentaraca i javnih ličnosti Kosovu i Metohiji, da bi se lično uverio u pravo stanje stvari na terenu. 

Vlasti u Prištini poslednjih godine radile su na uzdizanju sela Meja u svojevrsni simbol „agresije" i navodnog etničkog čišćenja, koji se stavljaju na teret srpskim snagama bezbednosti. Albanci tvrde da je bila reč o smišljenoj akciji srpskih snaga bezbednosti čiji je cilj bio neutralisanje albanskog stanovništva, ali to nikada nije dokazano. Očevici događaja kažu da je okolina Đakovice bila puna albanskih izbeglica, a da su se istim terenom kretali i teroristi OVK.

Ovo nas čeka kao rezultat pregovora sa Prištinom! Više o tome OVDE.

Izvor: Večernje Novosti

Bonus video

Da li nas pandemija otuđuje od Boga i ljudi? Vladimir Dimitrijević

Knjigu “Smak Sveta” Dragoša Kalajića možete poručiti na linku OVDE.

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Najnovije vesti - PRAVDA

Urbancube