Najnovije

VULIN: Tvrdnje da Srbija izvozi oružje u Jemen su laž

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin ponovo je odbacio kao neosnovane tvrdnje bivšeg načelnika Generalštaba Vojske Srbije (VS) Zdravka Ponoša da Srbija izvozi oružje u Jemen i da je na tome angažovan i otac ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića.

Vulin (Foto: mod.gov.rs)

"Država Srbija ne izvozi nikakvo oružje u Jemen. Mi smo, inače, u prvih pet zemalja u svetu po transparentnosti prodaje naoružanja. Zar stvarno neko misli da možemo da prevarimo Amerikance, Ruse, Kineze, čitav svet, a da oni to ne znaju", rekao je Vulin u emisiji "Fokus" TV O2.

On je ocenio i da je zlonamerna laž i strašna glupost da otac ministra Stefanovića na bilo koji način "utiče na prodaju bilo kog metka u ovoj zemlji" i istakao da je to laž koja se plasira planski, s namerom".

Kako prenosi B92, Vulin je rekao da funkcioner opozicione Narodne stranke Zdravko Ponoš "takve laži može da iznosi samo pred stranim medijima" i optužio ga da je svojevremeno kao načelnik Generalštaba "više služio stranim interesima, nego Srbiji".

"Kada neko ko nije komandovao ni četom postane načelnik Generalštaba, to vam onda govori na koji je način do toga došao - došao je preko ambasadora. E, sad, tako se i danas ponaša“, rekao je ministar odbrane.

On je podsetio da u srpskoj odbrambenoj industriji radi oko 13.000 ljudi i još 20.000 sarađuje.

"Kada odbrambenu industriju proglasite za organizaciju koja podržava teroriste, onda će budući strani kupci da kažu: ''Pa, da li je baš pametno kupovati od njih? Napad na državu i pojedince, bez ijednog dokaza, uz sijaset demantija na takve laži, u svakom slučaju šteti državi Srbiji i svima onima koji joj dobro misle", zaključio je Vulin.

Vulin: Ulaže se u naoružanje i opremu, ali i u plate

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin izjavio je da Srbija danas ulaže u naoružanje i opremu, a prioritet je i povećanje plata, koje će od 1. novembra biti dodatno povećane za devet odsto.

"Vojska Srbije je prošla period planskog uništavanja i zanemarivanja. Od 2009. do 2012. godine u Vojsci Srbije je kupljeno osam raketa za migove, a Srbija sada ima 14 ispravnih migova. To je ogromna razlika“, rekao je Vulin danas u emisiji "Fokus" TV O2.

On je naveo i da je 2008. godine plata potporučnika, najmlađeg oficira, bila 37.481 (423 evra), a sada će, s povećanjem zarade od 1. novembra, ona iznosti 66.349 dinara (564 evra), i to sa inflacijom koja je manja od dva odsto.

Kako prenosi B92, ministar je dodao da je u međuvremenu uvedena i solidarna pomoć za rođenje deteta, da su povećane dnevnice, prvi put uvedeno osiguranje za sve pripadnike Vojske Srbije, kompletno je obnovljena oprema, uloženo je u poboljšanje kvaliteta ishrane u kasarnama, a radi se i na obnovi vojne infrastrukture, kao i na vojnih vozila.

"Svi se slažemo oko jedne stvari - pomak je vidljiv i ne može se osporiti. Da li dovoljno? Naravno da nije. Ali, vojska je počela da se menja na bolje", zaključio je Vulin.

Lider Amerike preuzima inicijativu u rešavanju Kosova. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA