Najnovije

DRAMATIČNO UPOZORENJE RUSKOG AMBASADORA IVANCOVA U BIH: Bakir ruši RS, preti novi rat!

Lider SDA Bakir Izetbegović svojim inicijativama koje predviđaju promenu Ustava BiH ruši Republiku Srpsku i izaziva nove tenzije koje mogu imati ozbiljne posledice po ceo region, pa čak i novi rat.

Petar Ivancov (Foto: Jutjub)

Ovo dramatično upozorenje stiže od Petra Ivancova, ruskog ambasadora u BiH, koji kaže da Izetbegović otvoreno preti Srbima, ali i Hrvatima. Ivancov kaže da je deklaracija SDA koja predviđa izmene Ustava i stvaranje Republike BiH suprotna osnovnim principima Dejtonskog sporazuma, zbog čega druga dva konstitutivna naroda strahuju za položaj u zemlji.

Zapad se pravi lud

Prema njegovim rečima, potrebno je jačati međuetničko poverenje u BiH, a ne stvarati nove opasne tenzije.

- Inicijative SDA koje predviđaju reformu Ustava suprotne su osnovnim principima Dejtona i opasne su jer mogu izazvati rušenje sistema etničke ravnoteže u BiH, što opet može imati vrlo ozbiljne posledice. Nije iznenađujuće da dva druga konstitutivna naroda smatraju da je ovo pretnja za njihov položaj u zemlji - kaže Ivancov, dodajući da je potrebno mnogo snažnije reagovanje međunarodne zajednice.

- Reagovanje OHR na deklaraciju je previše blago. Trebalo je da to reagovanje sadrži ocenu usklađenosti inicijativa s odredbama mirovnog sporazuma i Ustava BiH, ali nažalost nije. OHR je odlučio da se ograniči citiranjem dokumenata u ime Saveta za sprovođenje mira (PIC), a zatim je akcentovao teritorijalni integritet BiH. Ne podržavam to. S druge strane, ne mogu da ne obratim pažnju na tonalitet i brzinu kojom se pojavljuju komentari OHR u slučajevima kad se radi o nečemu što dolazi iz RS. Oni su momentalni i vrlo oštri, često bez razloga - podvlači Ivancov.

Komentarišući ove navode, Staša Košarac, šef poslanika Dodikovog SNSD u Skupštini BiH, kaže da Izetbegović ne napušta politiku kojom želi da od BiH napravi državu samo Bošnjaka, samo muslimana.

- Deklaracija SDA je vrlo jasna, oni žele da Srbe i Hrvate gurnu u stranu. Otvoreno krše Dejtonski sporazum. Naše je pravo da odbacimo taj dokument i branimo interese RS. Brinu me dvostruki aršini OHR, koji svojim blagim reagovanjem praktično podržavaju Bošnjake i ovakve inicijative. RS je međunarodno priznat entitet i tako će i ostati - naglašava Košarac.

Glumi autoritet

Predrag Ćeranić, dekan Fakulteta za bezbednost iz Banjaluke, ocenjuje da bi Savet za sprovođenje mira sasvim sigurno sazvao vanrednu sednicu da su sličnu deklaraciju donele partije u RS.

- S obzirom na to da je reč o SDA, reakcije međunarodne zajednice došle su sa zadrškom i bile su neuverljive i blage. Deklaracija SDA ima kontinuitet sa Islamskom deklaracijom Alije Izetbegovića. Ona prenebregava političku volju druga dva konstitutivna naroda i autoritativno promoviše ratne ciljeve. Deklaracija jeste dokaz da se program SDA od 1992. nije promenio, u njoj se nalaze komponente objave rata Srbima, ali i Hrvatima - upozorava Ćeranić.

Evo koga je Pupovac okrivio za povampireno ustaštvo! Više o tome OVDE.

Izvor: Informer

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA