Najnovije

EPISKOP JOANIKIJE OPLEO PO MILOGORCIMA: Crnogorska vlast sprovodi okupacioni program prema ćirilici

Aktuelna crnogorska vlast, kroz kulturnu politiku, i onu koja se dotiče vere, sprovodi okupacioni program. Da li izvršava program nekog drugog ili izvršava svoju politiku, svejedno je. Svodi se na isto. Iste su namere - da se promeni identitet i istorija ovog naroda, kao što je Austrougarska imala nameru da u vreme okupacije potisne, izbriše ili prekroji istoriju Crne Gore. Tako, zapravo, rade današnje vlasti i, u svakom slučaju, sprovode okupacioni program Austrougarske monarhije i Italije iz vremena I i II svetskog rata. To je više nego očigledno.

Vladika Joanikije (Foto: Jutjub)

Ovo je u Beranama na manifestaciji ''Moja ćirilica'', koju su organizovali Matica srpska – Društva članova u Crnoj Gori, Eparhija budimljansko-nikšićka i Crkvena opština Berane, kazao episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, koji je istakao da bi, kada je reč o ćirilici, naročito u svetlu velikog jubileja – osamstogodišnjice SPC i nastanka ćiriličnog pisma, bilo primereno govoriti o njenom duhovnom, kulturološkom, prosvetnom značaju.

“Međutim, govoriti o položaju ćirilice danas u Crnoj Gori, nemoguće je, bez podsećanja na okupacioni program Austrougarske monarhije, kasnije Italije, koji je sporovođen, pre svega, u Bosni i Hercegovini, ali i u Crnoj Gori. Kada se podsetimo da je Austrougarska monarhija okupirala Crnu Goru 1916. Godine, zabranila ćirilicu, potisnula je, sa namerom da potisne i srpsku istoriju, predmete na kojima se zasnivala prosveta u Crnoj Gori, kada se podsetimo da je Italija, takođe, imala taj program, uvodeći crnogorski jezik, preimenujući jezik, što nije bilo slučajno, vidimo koje su posledice, možemo uvideti koje su bile namere. Osim toga, Italija je imala program da ''crnogorska crkva'' mora biti ''autokefalna'', kazao je episkop Joanikije, ističući da su u Ustavu Crne Gore ćirilica i latinica formalno ravnopravna pisma, ali, to je, mrtvo slovo na papiru.

“U praksi je sasvim drugačije. U svim državnim institucijama Crne Gore koristi se isključivo latinica, u svim dokumentima. Dakle, formalno ćirilica nije zabranjena, ali u praksi jeste i to na najgrublji mogući način, a to ide dotle da mi, koji želimo da imamo, makar, ličnu kartu na ćirilici, moramo da potpišemo neki dokument. Tom bezakonju, kršenju Ustava, koje se sprovodi od strane vlasti, narod Crne Gore mora da se usprotivi. Moramo se, nažalost, podsećati ove naše grube realnosti, imajući potpuno pouzdanje da će ovaj narod koji je, da kažemo, ćirilični i ne odriče se svog pisma, istrajati i da će i ovo zlo, pre ili kasnije, proći, jer nije utemeljeno u duši ovog naroda, nije utemeljno ni u današnjem Ustavu Crne Gore, što nam ne znači mnogo. Mnogo nam više znači da nije utemeljeno u narodu, nego se na veštački način sprovodi, ne, čak, ni na veštački, nego, možemo slobodno reći, na nasilni način. To je ono što je žalosno ali, naravno, da se treba boriti protiv toga”, kazao je episkop Joanikije.

Pročitajte OVDE kako su Crnogorci izdali Srbiju.

Izvor: Večernje novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA