Najnovije

RUSIJA TESTIRA NOVO MOĆNO ORUŽJE: Ovaj specijalni pištolj neće koristiti vojnici, već kosmonauti!

Rusija testira specijalni pištolj za kosmonaute, saopštio je šef državne svemirske agencije "Roskosmos" Dmitrij Rogozin.

Raketa lansirana sa kosmodroma Bajkonur (Foto: Jutjub)

Rogozin je rekao da bi oružje moglo biti uključeno u hitni paket dostavljen kosmonautima do 2021. godine.

“Ovo oružje se, zapravo, već testira”, rekao je on za rusku novinsku agenciju TASS.

Cilj naoružavanja kosmonauta jeste da mogu da se odbrane u slučaju potrebe, ako se nađu u nekoj opasnoj teritoriji po povratku na Zemlju.

Ovaj potez je usledio posle odluke da Rusija počne sa slanjem raketa sa ljudima sa Vostočni kosmodroma, koji se nalazi na Dalekom istoku.

Sve do sada Rusija je uglavnom lansirala rakete sa kosmodroma Bajkonur u susednom Kazahstanu.

“Moguće je da kosmonauti slete negde u oblasti dalekog istoka, koje nisu naseljene, sa šumama i stepama, pa kosmonauti kažu da bi bilo dobro sa u opremi imaju i neko oružje”, rekao je Rogozin.

To bi oružje moglo poslužiti za signalizaciju mesta sletanja i za samoobranu.

Ruski kosmonaut Oleg Kononenkov, koji se nedavno vratio na Zemlju iz Međunarodne svemirske stanice, rekao je kako bi to bilo potrebno zbog divljih životinja.

I ranije su kosmonauti nosili oružje

Kosmonaut Sergej Rjazanski potvrdio je pre nekoliko godina istinitost legende da kosmonauti u svemirske misije nose oružje.

U intervjuu koji je dao za informativni portal „Lenta“, kosmonaut Sergej Rjazanski se s nostalgijom prisećao jedinstvenog trocevnog pištolja koji je nekada nosio na misije u orbitu.

“To je bilo potpuno jedinstveno oružje - dve cevi s glatkim kanalom i jedna sa žlebovima. Morali ste da budete spremni da se borite s medvedima i vukovima koji bi mogli da vas napadnu nakon prizemljenja”, rekao je Rjazanski.

Oružje o kojem Rjazanski govori je TP-82. U periodu između 1982. i 2006. godine svi ruski kosmonauti su ga nosili u svemir i na Međunarodnu svemirsku stanicu.

Trocevni pištolj je takođe imao i oštricu, koja je mogla da se koristi kao mačeta u područjima sa bujnom vegetacijom ili kao sekira za cepanje drveća. Rjazanski nikada nije pucao iz TP-82, a zvaničnici su odlučili da vatreno oružje kosmonautima nije neophodno i ono više nije deo njihove opreme. Međutim, mačeta, koja je bila deo naoružanja, i dalje je u upotrebi.

Pročitajte OVDE zašto su Iranci odlučili da oslobode zaplenjeni tanker.

Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA