Najnovije

"ŠIPTARI SU PORUČILI DA ĆE GA SREDITI": Dramatično svedočenje o poslednjem danu srpskog novinara ubijenog u Prištini

Višestruko nagrađivani britanski radijski urednik Brajan Anderson svedočio je za dosije Udruženja novinara Srbije o poslednjim trenucima sa novinarom švajcarskog radija Medija ekšen internešenal, Aleksandrom Simovićem, koji je otet i ubijen 1999. u Prištini.

Pripadnici zločinačke OVK (Foto: Jutjub)

Anderson je ispričao za UNS da je jedne večeri sedeo u baru u Prištini sa svojim prijateljima Albancima, sa kojma je radio u Skoplju, i Simovićem, koji je "govorio glasno srpski", kada su ljudi za obližnjim stolom pozvali devojku iz Skoplja da dođe do njih.

"Vratila se preplašena", kazao je Anderson dodajući da je devojka rekla nešto poput: "poručili su da će ga srediti", misleći na Simovića, kojeg su zvali Aleks.

Sutradan je, kako je naveo, u srpski studio Medija ekšen internešenal došao otac Simovića i rekao: "Aleks je ubijen".

"To je bilo nekoliko dana nakon što sam došao na Kosovo. Ne sećam se detalja te večeri. Imam samo snimak pevačice u baru, jer mi je devojka iz Skoplja rekla da ne snimam druge ljude, pošto su verovatno bili u OVK", navodi Anderson i dodaje da ga niko do sada nije pitao da govori o ovoj temi, pa ni tužilaštvo.

Prema obaveštajnim podacima UNMIK-a Simović je kidnapovan 21. avgusta 1999. u kafiću Pikaso u Prištini.

UNS napominje da se Andersonova sećanja podudaraju sa opisom iz dokumenata UNMIK-a i navedenim događajima od 20. avgusta 1999. godine u džez klubu “Kafa”.

Anderson je na KiM prvi put došao u avgustu 1999, na poziv švajcarske nevladine organizacije Medija ekšn internešenal, da napravi dva radijska studija za proizvodnju informativnog programa, na albanskom i srpskom jeziku i obučavao mlade novinare i producente.

Među njima je bio još jedan novinar za kojim se traga, Marjan Melanoši, a Anderson je ispričao šta se dogodilo kada se jedne večeri vozio sa Melanošijem njegovim kolima.

"Izašao je da kupi ćevape. Vratio se i kazao: 'Ovaj čovek mi je rekao da zna ko sam i da će me srediti", rekao je Anderson.

On je dodao da je napustio KiM u septembru 1999. godine, dok su Melanoši, Olivera Bernardoni i još jedan njihov kolega ostali da rade.

"Kada sam se vratio 2000. godine čuo sam šta se dogodio sa Marjanom", rekao je Anderson.

On je dodao da su albanski novinari u Prištini, za koju kaže da je ličila na smetilište, mogli da prave programe i putuju, dok su Srbi bili uplašeni i on je morao da ih vozi.

"Kupovao sam im hranu, jer su se plašili da napuste zgradu radija. Osetio sam mržnju u vazduhu. Mogli ste da je osetite više od bilo čega", ispričao je Anderson.

Pre odlaska na KiM, Anderson je bio šef programa radio stanice u Škotskoj i radio je u Kini, a nakon odlaska sa KiM, radio je u Južnoj Africi, Bocvani, Avganistanu i Uzbekistanu.

Danas živi u Škotskoj i ureduje jedan sajt.

Pročitajte OVDE kako je Ivica Dačić u NJujorku branio interese Srbije.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA