Najnovije

KOMŠIJE U FRCI: Da li će uspeti da se ozbiljno naoružaju ili će im uvaliti krševe? Mnogo nepoznanica oko hrvatske nabavke borbenih aviona!

Hrvatska je u novom procesu nabavke eskadrile borbenih aviona, nakon što je početkom godine propao posao sa nabavom izraelske verzije američkih F-16.

Borbeni avion (Foto: pixabay. com)

Hrvatska je u novom procesu nabavke eskadrile borbenih aviona, nakon što je početkom godine propao posao sa nabavom izraelske verzije američkih F-16.

Resursi za postojeće hrvatske Migove-21 Bis ističu 2023. i 2024. godine, i struka i politika donele su odluku da do tada Hrvatska mora nabaviti nove avione.

Proces nabavke je u toku, sa četiri zatvorena sastanka međuresornog poverenstva koje vodi postupak nabavke objavljena su četiri štura saopštenja, i oko procesa nabavke aviona mnogo je nepoznanica, kaže analitičar Igor Tabak.

"Hoće li biti kupljeni novi ili korišćeni avioni, hoće li biti kupljeni nadzvučni ili možda mnogo jeftiniji podzvučni, hoće li ponuđači - kako je najavljeno - biti samo iz zemalja članica NATO-a i Evropske unije, ili i šire. Pred koji mesec bilo je govora i o programu obuke pilota za budući avion. O tome sada nema ni govora, iako je to takođe zadatak ovog međuresornog poverenstva. Prema tome, znamo vrlo malo, i to je možda i problem, budući da ponovno ukazuje na problem transparentnosti ovoga posla", kaže Tabak.

Nove i korišćene letelice

Mediji navode kako je sedam država izvestilo da je spremno odazvati se - Italija, Francuska, Švedska, Sjedinjene Američke Države, Norveška, Danska i Izrael.

Među ostalim, navodi se kako je Francuska spremna ponuditi korišćene Mirage 2000 i novi Rafale. Italija bi ponudila polovni Eurofighter, Sjedinjenje Američke Države Hrvatskoj bi ponudile sasvim nove avione F-35 i F-16 Blok 70/72. Švedska bi se javila s novim Gripenom C/D verzije, a Norveška i Danska sa svojim polovnim avionima F-16, dok bi Izrael opet ponudio svoju verziju F-16 Barak.

To su odgovori pristigli na hrvatski zahtev tek nakon čega će uputiti zahtev za ponudama koje su obavezujuće.

Tabak barata brojkom o, navodno, pet iskaza interesa za nove avione i osam za polovne.

"Ove informacije koje su pristigle su samo to – informacije o budućem mogućem interesu, ali ne i nešto što bi bilo pravno obvezujuće ili detaljno", dodaje Tabak.

Odluka sredinom 2020. godine

Kako je početkom septembra pojasnio voditelj vladinog Međuresornog poverenstva Robert Kopal, jedan od parametara pri izboru biti će i mogući datum isporuke, i da će se – kada dođu ponude – posebno evaluirati ponude novih, a posebno starih aviona.

"Nakon evaluacije dobi ćemo pobednika u kategoriji novih, te pobednika u kategoriji korišćenih aviona,nakon čega ćemo donijeti konačnu odluku. Cilj nam je da otprilike sredinom sledeće godine imamo neku odluku, a da krajem sledeće godine imamo potpisan ugovor", kazao je Kopal.

Hrvatska je prošle godine vrlo ozbiljno pregovarala s Izraelom o kupovini njihovog F-16 Barak, dakle američkog borbenog aviona s izraelskom dodatnom opremom. Iako je poznat američki stav da ne dopuštaju prodaju svoje vojne opreme sa tuđim dodacima, iako su i američki predstavnici na to dodatno podsećali, Izrael i Hrvatska privodili su pregovore kraju kao da je sve u redu.

Međutim, u januaru ove godine visoko izraelsko izaslanstvo stiglo je u Zagreb, kazalo kako od posla neće biti ništa i preuzelo odgovornost za njegov neuspeh.

Sve o srpskoj automatskoj pušci M70 saznajte OVDE.

Izvor: Radio Slobodna Evropa

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA