Najnovije

SUKOB INTERESA: Mađar Tročanji odbijen za mesto novog sekretara EU za proširenje

Komitet za pravne poslove (JURI) evropskog parlamenta odbacio je kandidaturu predloženog mađarskog komesara za proširenje Lasla Tročanjija.

Laslo Tročlanji (Foto: jutjub)

Novoimenovana predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen objavila je u Briselu zaduženja koja je dodelila svom timu od 27 komesara, među kojima je i nekadašnji mađarski ministar pravde Laslo.

Tročanji, koji je trebalo da bude novi komesar za susedstvo i proširenje.

Odbačena je i kandidatura rumunske političarke Rovane Plumb koja je trebalo da bude novi komesar za transport. Očekuje se da novoimenovana predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen saopšti dalje korake u ovoj situaciji.

Kandidat za novog evropskog komesara za susedsku politiku i proširenje Laslo Tročanji je i pre početka saslušanja u Evropskom parlamentu suspendovan kao mogući novi član tima der Lejenove.

Odbor za pravne poslove (JURI) Evropskog parlamenta je konstatovao je da postoji konflikt interesa u slučaju kandidata nominovanih od strane Mađarske i Rumunije.

Tročanji je, kako se nezvanično navodi u Briselu, suspendovan zbog nejasnoća u vezi s funkcionisanjem njegove advokatske kancelarije koju je osnovao dok je bio ministar pravde u vladi Viktora Orbana.

Rovana Plum je suspendovana zbog razlike u imovinskom izveštaju koji je dostavila Bukureštu i Briselu.

Ona nije prijavila pozajmicu od 800 hiljada evra koja je bila korišćena u svrhe njene izborne kampanje tokom evropskih izbora.

U Evropskoj komisiji kažu da su se prilikom izbora kandidata vodili principom da svaki komesar mora da bude ”nezavisan i da radi u opštem interesu EU”, a da je na Evropskom parlamentu da proveri da li su ti kriterijumi u potpunosti ispunjeni.

Šta je Tramp obećao Zelenskom pročitajte OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA