Najnovije

KUVA SE NA PACIFIKU: Izmenjena vojna strategija - suprotstavljanje jačanju Pekinga

Australija pojačava nabavku raketa dugog dometa kako bi se suprotstavila rastućoj kineskoj pretnji, navodi se u značajnom dokumentu izrađenom za australijsko Ministarstvo odbrane.

Foto: Jutjub

U dokumentu se Australija upozorava da u „raketnoj eri“ njena geografska izolovanost više ne predstavlja adekvatnu zaštitu. Australijska vlada će, prenosi BCB, potrošiti oko 12 milijardi američkih dolara za sprovođenje preporuka iz dokumenta.

Kakav je to dokument?

Studija od 110 stranica, nazvana Defence Strategic Review, predviđa najveće promene u odbrambenim sistemima Australije od Drugog svetskog rata. Objavljen je usred rastućih tenzija oko stava Kine prema Tajvanu, za koji Kina kaže da će zauzeti silom „ako bude potrebno“.

Osim toga, kineska mornarica je uspostavila značajno prisustvo u Južnom kineskom moru i, suprotno međunarodnom pravu, polaže delove tog mora kao kinesku teritoriju.

- Jačanje kineske vojske je trenutno najveće i najambicioznije jačanje bilo koje vojske od kraja Drugog svetskog rata. To je jačanje koje se sprovodi netransparentno i bez ikakvih garancija o strateškim namerama Kine u Indo-Pacifiku - navodi se u dokumentu.

Prelazak sa oklopnih vozila na rakete dugog dometa

Australijski premijer Entoni Albaniz rekao je da će dokument „oblikovati budućnost umesto da čeka da budućnost oblikuje nas”, dodajući da će primena preporuka Australiju učiniti „spremnijom i sigurnijom”.

Ministar odbrane Ričard Marls rekao je da dokument preporučuje pomeranje fokusa sa bojnih brodova na raketne kapacitete dugog dometa, pri čemu će se municija proizvoditi u Australiji.

Marles je tvrdio da će nabavka „preciznih projektila sposobnih za udar“ sa dometom većim od 500 kilometara „obezbediti vojsci udarnu moć i mobilnost koju zahtevaju budući izazovi“.

Australijski istraživački centar za odbranu i bezbednost ASPI (Australijski institut za stratešku politiku) upozorio je prošle godine da bi najgori scenario za australijsku vojsku uključivao da Kina zauzme teritoriju u regionu tokom potencijalnog rata oko Tajvana.

Preporučljivo je kupiti HIMARS

- Nova odbrambena strategija Australije ima za cilj da drži moćnog protivnika poput Kine što je dalje moguće - rekao je dr Malkolm Dejvis iz ASPI. Odbrambeni dokument preporučuje ubrzanu nabavku mobilnih višecevnih raketnih bacača HIMARS, čija je efikasnost dokazana u odbrani Ukrajine od ruske agresije. Dokument takođe preporučuje nabavku protivbrodskih raketa dugog dometa koje se ispaljuju iz borbenih aviona. Prošlog meseca, američki Stejt department odobrio je prodaju Australiji 220 krstarećih projektila, čija je vrednost kupovine procenjena na 895 miliona dolara.

Urbane borbe u Bahmutu pogledajte OVDE.

Izvor: Novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA