Najnovije

ODLIKOVANJE SA ZASLUGOM: Opasni karabin ostavlja sve bez daha! Testiranje prošlo...

Nemački proizvođač oružja "Sauer" već 268 godina je prisutan na svetskoj oružarskoj sceni. Zahvaljujući Jandriji Martiću, direktoru firme "Royal Wolf" iz Kraljeva, koji je ustupio svoju pušku na celodnevno testiranje, dobila se prilika da se do detalja prikaže "Sauer"-ov karabin S202 Take Down. Ovu pušku je svojevremeno ugledni nemački časopis "Jager", odlikovao priznanjem "Zlatni vepar" za 2009. godinu.

Ilustracija (Foto: pixabay. com)

Familija karabina Sauer 202 nastala je 1994. godine, a tek petnaestak godina kasnije proizvedena je njihova rasklopiva varijanta Take Down, sa brzom izmenom cevi i rasklapanjem bez upotrebe alata. 

Upoznavanje sa S202

Izvorno obrtnočepni karabin Sauer 202 Take Down radi se u familiji kalibara medium, koju čine: 6,5x55, .270 W, .25-06, 7x64, .30-06, 8x57 IS, 9,3x62. Magnum familuju čine kalibri 6,5x68; .270 weath. mag., 7 mm rem. mag., .300 win. mag., a posebno ide kalibar .458 lott.

Ovaj karabin ima cev kalibra 6,5x68 i 8x68 S. Ovo je naručilac puške mudro odabrao jer za oba ova kalibra ide jedan zatvarač iz familije magnum. Sauer Take Down kod promene familije (grupe) kalibara zahteva i novi zatvarač za razliku od Blasera, gde se menjaju samo čela zatvarača.

Puška ima čelični sanduk, a zabravljivanje se obavlja direktno u cevi, ne u sanduku. Bravljenje obavljaju bregovi raspoređeni u dva reda po tri, gradeći međusobne uglove od 120 stepeni. Telo zatvarača je prečnika 21,2 mm, čelo je upušteno 4 mm da bi dno čaure bilo zaštićeno, a zub izvlakača je širok 3,5 mm. Okrugli opružni izbacivač čaura je sa suprotne strane. Ručica zatvarača je od čelika, a cilindrično telo zatvarača je finiširano postupkom poznatim pod imenom "tuširanje", što daje vizuelno lep efekat. Na telu zatvarača postoje dva otvora za odvođenje vrelih barutnih gasova, jedan je napred u zoni bravljenja, a drugi nazad bočno, na cilindričnom delu.

Na zadnjem delu je crveno obeleženi indikator nategnutosti udarnog mehanizma. Sistem za okidanje ima ubrzicu-šteher francuskog tipa. Sa uključenim šteherom izmerena sila okidanja je 0,45 daN, što je za lovnu pušku suviše "mekano". Bez štehera je 1,3 daN i to je odlično, resko, okidanje bez imalo propadanja obarača.

Rasklapanje bez alata

Glavna prednost karabina Sauer 202 Take Down je što se rasklapanje, zamena cevi i sklapanje obavljaju bez alata. Puška se pritom transportuje do lovišta u rasklopljenom stanju u koferu kompaktnih dimenzija. Dužina kofera je samo 620 mm i u njemu se u dva dela nalaze: kundak i sanduk, podkundak, zatvarač, dve cevi različitih kalibara, optički nišan sa montažom, remnik sa brzo skidajućim gajkama i dve kutije municije razičitog kalibra.

Rasklapanje puške počinje skidanjem pređice i pritiskom na mesto gde je ona bila vezana za podkundak. Izvlačenjem podkundaka iz kundaka, uočavamo da je njihova međusobna veza jak čelični trn prečnika 13,8 mm sa šest radijalno raspoređenih bradavica. Pritiskom na dugme na vrhu podkundaka (gde se nalazila pređica za remnik), dolazi do uvlačenja bradavica i oslobađanja podkundaka. Naravno, pre svega se skida - vadi okvir za municiju i proverava ispražnjenost puške. Potom se puška oslanja na noge ili podlogu dnom kundaka i jednom (levom) rukom hvata se cev, a drugom rukom se zatvarač dovodi u prednji položaj pre bravljena. Istovremeno se odsečno povlači zatvarač u zadnji položaj, a leva ruka povlači cev napred. Cev će se odvojiti od sanduka. Zatvarač se pritiskom na polužicu vadi iz sanduka. Sklapanje je još jednostavije...

Kvalitetna puška zahteva i kvalitetnu municiju zbog veće ujednačenosti pogodaka sa promenom cevi. Test je pokazao da savet može i da se zanemari jer su pogoci, padali skoro na isto mesto. Na metu udaljenu 100 m uspevali smo da plasiramo najbolje grupe od 3 cm, uz odstupanje nakon promene cevi (kalibara), od najviše 2 cm. Odstupanje je bilo samo po visini 2 cm u korist 8x68 S. Sve je iznenadila efikasnost kompenzatora trzaja. Za kalibar 6,5x68 izuzev moćnog pucnja, odskok cevi u vis i trzaj - udar u rame je potpuno zanemariv.

Koristi je srpska vojska a važi za jednu od najboljih automatskih puški na svetu! Sve o M70 saznajte OVDE.

Izvor: kalibar. rs

 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA