Najnovije

ŠORMAZ ODLUČIO DA PROGOVORI: Socijalisti su mi pretili, moja porodica je bila uznemiravana!

Poslanik SNS-a Dragan Šormaz prošle nedelje poručio je socijalistima da je vreme da počnu da stiču opoziciono iskustvo i tako zatresao političku scenu Srbije.

Dragan Šormaz (Foto: Jutjub)

Iz SPS-a su i više nego burno reagovali na njegove reči, a on kaže da nije mogao da prećuti da je nezadovoljan koalicionom saradnjom i njihovom ponašanjem. Navodi i da se ne kaje što je dirnuo u osinje gnezdo, ali da nije očekivao da će mu zbog toga biti i prećeno...

A što ih šaljete u opoziciju?

- Ne šaljem ih u opoziciju, ne odlučujem ja o tome, videćemo šta će biti na izborima. Ali SPS je jedina politička garnitura u Srbiji koja kroz različita agregatna stanja vlada Srbijom od 1945. godine, ali bukvalno. Jedino su opozicija bili one dve godine za vreme vlasti DOS-a. Samo sam rekao svoje mišljenje u jednoj jedinoj rečenici da je vreme da se oprobaju kao opozicija, a odmah je krenula hajka njihovih funkcionera na mene...

Dopunili ste vi tu jednu rečenicu sutradan, rekli ste i da Dačić samo drži mikrofon...

- To je bilo kada je već krenuo ozbiljan napad. Zbog tog intervjua od 1.500 reči, u kom se 80 odsto govorilo o SZS-u, a samo malo o koalicionim partnerima, moja porodica je bila uznemiravana, stizali su nam pozivi... Meni je po samom izlasku tog teksta bilo čak i prećeno, to su bile pretnje na egzistencijalnom nivou. Prvi put to vama kažem, ali to me nije zaustavilo, nisam ćutao ni Miloševiću. Oni su tim ponašanjem i delovanjem samo potvrdili sve ono što sam o njima rekao. NJihova reakcija je pokazala da iako su u Vladi, čiji je strateški cilj članstvo u EU, ne znaju ili ne žele da znaju ili ih ne interesuju evropske vrednosti. Izneo sam mišljenje, da bi na mene krenula salva uvreda, ličnih diskvalifikacija, pretnji, laži... Ako sam ja stari šporet, kao što je Palma rekao kada me je napao, ako sam nebitan bez obzira na to što sam u kontinuitetu narodni poslanik od 2000, zašto ih moje reči toliko uzbuđuju? Palma kaže da me je zvao u svoju stranku zato sto mu je bilo žao i hteo je da mi da neku crkavicu. Ja sam se opredelio za opozicioni SNS, a ne za njegovu crkavicu jer i ne znam kolika je to crkavica kada nudite poslaniku da podrži vladu demokratske stranke.

Da li ste dobili podršku od kolega iz svojih redova dok je trajala drama sa socijalistima?

- Javnu podršku nisam tražio, ali nisam dobio ni reč kritike. Dobio sam pohvale i lično, i putem poziva i poruka... Zanimljivo je da je sam predsednik Vučić na Glavnom odboru rekao da se, kada ga napadnu, mikroskopom mogu tražiti koalicioni partneri koji staju u njegovu odbranu. Na njegovu izjavu nisu reagovali, zašto? Ne smeju, plaše se da ga ne uznemire. Kažu o da svemu odlučuju Vučić i Dačić, a ne neki Šormaz, time naglašavaju da sam ja nebitan, a priznaju i da ne odlučuju ni oni. Pa što su oni bitniji od mene? Pričaju već o sledećem predsedniku Vlade, nadaju se slabijem rezultatu SNS-a, klackalici, pa da gledaju na koju će stranu? Umesto da budu zadovoljni, pošto su od nas dobili više nego što su zaslužili i što trpimo sve i svašta od njih...

Dačić je poručio da će s Vučićem pričati o celoj situaciji... Šta mislite da li će vas stranački šef možda iskritikovati kada se vidite?

- A mislite da dosad ne bi već zvao? Tome se socijalisti i Dačić nadaju, ali to se neće dogoditi, u to sam ubeđen. Ali, i to je još jedna njihova pogrešna slika. SNS je demokratska stranka u kojoj postoje različitosti i gde svako ima pravo na svoje mišljenje koje se uvažava.

Glavni odbor SPS-a
Glavni odbor SPS-a, Foto: Alo / Marko Metlaš
 Baš su vas iznervirali?

- Pa danas je kolega Neđa Jovanović rekao i da bez njih mi ne možemo da donesemo nijedan zakon, a mi bez njih možemo da donesemo svaku odluku u Skupštini, samo treba da nas obaveste da ne dolaze. Nama ne treba nijedan njihov poslanik da bismo doneli bilo koji zakon. Da li oni imaju toliki strah da budu opozicija? Ja sam duže bio u opoziciji tokom svoje karijere nego na vlasti.


 Kad smo već kod opozicije, deo okupljen oko SZS-a najavio je da će bojkotovati predstojeće izbore, a traže i njihovo odlaganje...

- Izbori se ne mogu odložiti, oni su redovni. SZS je veoma štetočinska organizacija i za naciju i za državu. Oni koji se navodno zalažu za dijalog i traže ga, od prvog dana počeli su da izlaze sa zahtevima, a ne kao što bi trebalo - sa predlozima rešenja ili bar okvirima predloga. A pritom i ne postoje u biračkom telu. NJihovi zahtevi su prvo bili smena Maje Gojković, pa onda smena Vučića i Ane Brnabić, pa vanredni izbori. Rekli su pašće vlast do Božića, pa su rekli pašće vlast do Uskrsa, pa se ništa od toga nije desilo. Gde je tu njihov kredibilitet? Na FPN su došli samo da se slikaju, odbili su i razgovore s Mekalisterom, sad imaju ideju da odlože izbore. A zašto? Je li rat? Je li vanredno stanje? Je li nas udario zemljotres? Ne postoji razlog! Oni žele bojkot samo iz jednog jedinog razloga i šta god uradimo, šta god da promenimo, oni će hteti bojkot.

Dragan Šormaz 
Dragan Šormaz , Foto: Alo! M.Josida
 A koji je to razlog?

- Đilasa ne zanima institucionalni rad, samo ga zanimaju privilegije. NJega baš briga i za parlament i poslanike, zato ih je naterao na bojkot. Oni su ucenjeni, jadni, i on na taj način deo opozicije koji u slučaju bojkota i ostaje van parlamenta i samim tim bez legalnog, zakonitog finansiranja, pa postaje zavisan od njega i njegovog novca, grabi za sebe. On želi njih da stavi pod svoju šapu, a onda da iskoristi ovo što mi pokušavamo kao država da rešimo u odnosima Beograda i Prištine. Đilas i SZS žele da bez obzira na to kakav se sporazum napravio budu van institucija da ne bi učestvovali u odlučivanju i delili odgovornost. Pošto onda mogu da napadnu Vučića i Vladu za izdaju, da izazovu nezadovoljstvo kod naroda i da nemirima, testerama, upadima u institucije i nasiljem dođu do vlasti. To je njima cilj i na izbore neće izaći zato. To je i neodgovorno, i bezobrazno, i opasno.

 Sergej Trifunović, po svemu sudeći, nije za bojkot...

- On želi da uđe u parlament i to je očito. Želi instituciono delovanje i neverovatno je da jedan glumac više politički promišlja i politički je pismeniji nego ovi u SZS-u, koji sebe smatraju najvećim političarima poput Đilasa, Jeremića, Tadića...

Rektorka me je razočarala 

 Kako ste vi shvatili blokadu i deblokadu Rektorata?

- Mene je rektorka razočarala. Ali sada me apsolutno ne čudi pad Beogradskog univerziteta na Šangajskoj listi. Ona je dozvolila da joj 15 studenata, od kojih jedan ima 31 godinu, blokira rad rektorata, sa isključivo političkim zahtevima i parolama „1 od 5 miliona“. Imam pitanje za nju: Šta ako sutra uđe u rektorat 150 studenata koji su članovi SNS-a ili koji podržavaju SNS, blokiraju rat rektorata i kažu da nema rada dok se ne poništi sve ono što su se ovi dogovorili s onih 15 studenata. Šta bi rekla rektorka? Morala bi da podnese ostavku.

Pucao sam na NATO 

Napadaju vas često da ste lobista NATO, a radikali kažu da ste konkurencija Jeleni Milić...

- Ja sam na čelu stalne delegacije za saradnju sa NATO, ali nećete pronaći nijednu moju izjavu da Srbija treba da uđe u NATO. Zalažem se za saradnju! Mi smo okruženi državama koje su članice NATO. Ja sam učesnik rata, pucao sam na NATO, oni iz NATO to i znaju. A Jelena Milić je žena koja dobro radi svoj posao u civilnim sektoru.

Dačić otkrio sledeći diplomatski trijumf. Pročitajte OVDE  sve detalje.

Izvor: Alo

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA