Najnovije

SRBIJA U DIREKTNOJ ŽELEZNIČKOJ LINIJI SA KINOM: Prvi voz već krenuo i nosi nam ključnu stvar!

Iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture objavljeno je da je uspostavljena prva železnička linija između Srbije i Kine, kao i da je prvi teretni voz za Srbiju krenuo u utorak iz kineskog grada Đinana.

Aleksandar Vučić i Si Đinping (Foto: Jutjub)

- Prvi teretni voz krenuo je u utorak iz kineskog grada Đinana u provinciji Šangdong za Srbiju. U ovoj kompoziciji nalazi se oprema koju kineske kompanije CRBC i CCCC koriste za izgradnju brze pruge od Beograda do Budimpešte. Ovim je Srbija dobila železničku kargo liniju sa Kinom - rečeno je u ministarstvu.

Razdaljina izmedju tog grada i Beograda je oko 10.500 kilometara, vožnja će trajati 25 dana, a voz prolazi kroz Kinu, Kazahstan, Rusiju, Ukrajinu, Slovačku i Mađarsku, odakle dolazi u Srbiju.

Otvaranje ove železničke kargo linije između Kine i Srbije stvara mogućnosti i za sve privrednike iz Srbije, ali i regiona, da mogu svoju robu da izvoze na kinesko tržište, kao i da uvoze potrebnu robu iz Kine, jer je železnički transport mnogo isplativiji od vazdušnog i pomorskog saobraćaja.

Železnički saobraćaj jedan je od centralnih vidova saobraćaja kineske globalne ekonomske inicijative "Pojas i put", a brza železnička pruga od Beograda do Budimpešte sastavni je deo tog projekta, navodi se u saopštenju.

Zeman pozvao Vučića na samit Višegradske grupe! Više o tome OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA