Najnovije

TRAMPU SE LJULJA PREDSEDNIČKA FOTELJA: Više od pola birača podržava opoziv!

Prema rezultatima ankete koju je naručio Odbor za demokratsku kampanju (DCCC), a sproveo CQ Roll Call, američki birači podržavaju ovu istragu u odnosu 54 prema 43 odsto, prenosi Hina.

Donald Tramp (Foto: Flickr)

Rezultati pokazuju i to da više od 50 odsto ispitanih birača podržava Trampov opoziv i njegovo uklanjanje s dužnosti, a 44 odsto ih se protivi da postupak ode „tako daleko“.

Firme „ALG Research“ i „GBAO Strategies“, koje su 26. i 27. septembra sprovele onlajn istraživanje, anketirale su 1.013 potencijalnih birača na izborima 2020. S obzirom na to da se većina demokrata prošle nedelje izjasnila za istragu, DCCC je „odmah prikupio podatke s terena o toma kako trenutno razmišljaju birači“, napisala je predsednica DCCC-a Čeri Bustos iz Illinoisa u imejl poruci upućenoj članovima stranke.

Ako su rezultati tačni, oni upućuju na to da su informacije po kojima je Tramp od predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog zatražio da istraži moguću korupciju u kojoj je učestvovao i sin bivšeg američkog potpredsednika DŽoa Bajdena, Hanter Bajden, odjeknule u javnosti.

Hanter Bajden je bio član upravnog odbora u gasnoj kompaniji Burisma u Ukrajini, a Tramp je tvrdio da je porodica Bajdena na neprikladan način imala koristi od veza s Kijevom i navodno je izvršio pritisak na Zelenskog da istraži slučaj tokom telefonskog razgovora.

Nakon što su prošli vikend objavljene informacije o telefonskom razgovoru s ukrajinskim predsednikom, deo umerenih političara je prošle nedelje predložio pokretanje istrage, a predsednica Predstavničkog doma Kongresa Nensi Pelosi u utorak je i službeno najavila da će ona biti pokrenuta.

Ona je ranije objavila da pokreće istragu za opoziv zbog optužbi da je Tramp vršio pritisak na ukrajinskog predsednika da istraži „prljavštine“ o DŽou Bajdenu, demokratskom kandidatu na predsedničkim izborima u SAD sledeće godine. Pelosi je rekla kako je izveštaj zviždača pokazao da je Tramp ugrozio državnu bezbednost i pokušao to prikriti.

Novinarima je kazala da su optužbe da je Tramp izvršio pritisak na Ukrajinu da istraži njegovog političkog rivala DŽoa Bajdena pokazale da je „izdao svoju zakletvu, našu nacionalnu bezbednost i integritet američkih izbora“.

Američki mediji su u petak objavili kako je zviždač, čiji je izveštaj doveo do istrage za opoziv Trampa, zaposlen u Nacionalnoj obaveštajnoj agenciji (CIA) koji je radio u Beloj kući. Taj zviždač je kazao da su visoki zvaničnici Bele kuće pokušali da sakriju sve detalje telefonskog razgovora između Trampa i Zelenskog.

Izveštaj objavljen u četvrtak pokazuje da transkripti tog razgovora nisu bili sačuvani u uobičajenom kompjuterskom sistemu, nego u odvojenom, koji je namenjen poverljivim informacijama, preneli su mediji.

Bivši ukrajinski ministar spoljnjih poslova Pavlo Klimkin u petak je kategorički odbacio Trampove tvrdnje da je DŽo Bajden tražio smenu ukrajinskog tužioca kako bi zaštitio kompaniju u kojoj je radio Hanter Bajden.

Svet je sve bliže objavljivanju transkripta razgovora Trampa i Putina! Više o tome OVDE.

Izvor: Al DŽazira Balkans

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA