Najnovije

ĐURIĆ BEZ PARDONA: Nasilje prema Srbima mora najoštrije da se sankcioniše! (VIDEO)

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić navodi za RTS da poslednji incident u Kosovskoj Mitrovici u kojem je povređen maloletni mladić pokazuje da se brutalni napadi na Srbe nastavljaju. Upozorava da nasilje prema Srbima mora odmah i najoštrije da se sankcioniše.

Marko Đurić (Foto: KAncelarija za KiM)

Marko Đurić je gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a naveo da Beograd već godinama strpljivo i uporno upozorava predstavnike Međunarodne zajednice i ukazuje na činjenicu da je Most na Ibru bio poprište preko 900 upada i napada na većinski srpski naseljeni deo Kosovske Mitrovice.

"Kažemo im ako ne želite da se u Kosovskoj Mitrovici ponovi scenario iz Prištine, Đakovice, Prizrena, iz sredina gde Srba više nema, nemojte ni da razmišljate o tome da namećete bilo kakva rešenja koja lokalna zajednica ne prihvata. Svako rešenje mora da bude isključivo u dogovoru sa Srbima na KiM", ističe Đurić.

Osvrćući se na incident kod glavnog mosta na Ibru gde je povređen maloletni mladić ocenjuje da je to još jedan brutalan akt napada na Srbe na Kosovu i Metohiji, pokušaj da se zastraše i progone Srbi u Kosovskoj Mitrovici.

Kako je istakao, neophodno je da bezbednosne strukture hitno reaguju i da počinioci budu privedeni.

Prema njegovim rečima, napad je proizvod "šovinističke mržnje koja se mesecima pumpa u albanskim medijima gde su Srbi označeni kao glavne mete".

"Mi smo mesecima unazad upozoravali na opasnost od takvog ponašanja i danas vidimo da prve žrtve se već dešavaju. Ovo nasilje prema Srbima mora odmah i najoštrije da se sankcioniše", zaključio je Đurić.

Jedinstveno izaći na izbore na Kosovu i Metohiji 

Govoreći o predstojećim vanrednim parlamentarnim izbori na Kosovu i Metohiji, navodi da Srbi u južnoj srpskoj pokrajini treba da nastupe složno i jedinstveno, okupe se oko Srpske liste i izađu na izbore.

"Da ne bude nikakvih podela, da ne slušaju nikoga ko želi da profitira i ušićari nešto u političkom smislu već da svi stanemo jedinstveno, dakle iza Srpske liste i za jedinstvo sa državom Srbijom. Albanci računaju sa tim da bi mogli da proture jednog ili dva svoja čoveka sa srpskim imenom i prezimenom izvan Srpske liste i da onda potpuno bez konsultacija i sa Srbima i sa Beogradom formiraju pokrajinsku Vladu koja bi naravno bila za nezavisnost Kosova i Metohije", objašnjava Đurić.

Ističe da su izbori prilika za Srbe da osiguraju čvrstu poziciju na KiM.

"Da sprečimo scenario koji bi mnogi želeli da vide u Prištini, a to je da Srbi budu u više kolona, da budu podeljeni", navodi direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Srbima na Kosovu i Metohiji poručuje da je Srbija uz njih.

"Svim našim sugrađanima na KiM želimda poručim da će njihova država biti uz njih, da ćemo nastaviti da ih podržavamo, da ćemo nastaviti da ulažemo", navodi direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Dodaje da se u sklopu programa predsednika Vučića i Vlade realizuje 347 projekata podrške Srbima na KiM.

Poručuje da će kao i uvek tokom izbora biti sa Srbima na KiM.

Vođa SPS najavio velike promene! Više o tome OVDE.

Izvor: RTS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA