Najnovije

REČI SVETOG SAVE ODJEKUJU RUSIJOM: Remek delo srpskog monaha u Moskvi

Srbija će predstavljanjem nacionalnog štanda učestvovati na 32. Međunarodnom sajmu knjiga u Moskvi, koji se održava od 4. do 8. septembra, a glavna tema srpskog nastupa biće 810. godišnjica od nastanka "Studeničkog tipika" Svetog Save, kao i 800. godišnjica od sticanja srpske crkvene samostalnosti.

Hram Svetog Save (Foto: jutjub)

O novom reprezentativnom izdanju znamenitog spisa, objavljenom u manastiru Studenica na četiri jezika, govoriće prof. dr Maja Anđelković, sa Univerziteta u Kragujevcu, jedan od urednika i priređivača, kao i prevodilac Svetlana Luganska.

Osim na Sajmu, "Studenički tipik“ biće predstavljen i u Centru slovenskih kultura, kao i u Biblioteci inostrane literature "M. I. Rudomino".

Manastir Studenica objavio je početkom godine kapitalno trojezično izdanje "Studeničkog tipika" Svetog Save čiji su urednici prof. dr Maja Anđelković i arhimandrit dr Tihon Rakićević.

Na 539 strana knjige nalazi se novi prevod tipika sa srpskoslovenskog na srpski jezik koji je uradila dr Maja Anđelković, a potom i prevodi na engleski (doc. dr Jasmina Teodorović) i ruski jezik (Svetlana Luganska), što je novina u štampanju kapitalnih dela jednog naroda.

Uz prevod je publikovana i uvodna studija "Studenički tipik Svetog Save", Registar biblijskih, bogoslužbenih i svetootačkih uporednih mesta, kao i Fototipsko izdanje "Studeničkog tipika“.

Kako su Mađari ismejali Srbe prilikom odluke da postave Teslin spomenik u Budimpešti, saznajte OVDE.

Izvor: Kurir

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA