Najnovije

ERDOGAN U SRBIJU STIŽE SA JASNOM PORUKOM: Turski predsednik neće dati Bakiru da ukine RS!

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan dolazi u Srbiju 7. oktobra s porukom da Ankara želi miran region i saradnju između Srba i muslimana, ocenjuju sagovornici.

Ilustracija (Foto: Sinhua/ Pravda)

Ističu i da je iz tog razloga početak izgradnje auto-puta Beograd-Sarajevo u centru pažnje Erdoganove posete Srbiji, koja jasno stavlja tačku na ambicije Bakira Izetbegovića da ukine Republiku Srpsku. Pored Erdogana, u Beograd na sastanak srpskog i turskog predsednika doći će i članovi predsedništva BiH, što će dodatno pojačati poruku da rušitelji i separatisti nemaju podršku Erdogana za rušenje RS.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić ocenjuje da je Erdogan veliki prijatelj Srbije, koji se ne libi da nekim liderima iz regiona održi bukvicu.

- Turska ulaže ogroman novac, imaju jako velike investicije, što dovoljno govori da žele stabilan region. I tokom predstojeće posete investicije će biti dominantna tema, o kojoj će razgovarati predsednici Vučić i Erdogan. Niko ne ulaže novac u neko nestabilno područje - navodi Dačić.

Jake veze

Komentarišući spekulacije da Turska podržava Bakira Izetbegovića, čija je stranka nedavno usvojila deklaraciju čiji je cilj rušenje Republike Srpske, srpski ministar navodi da su takve izjave neutemeljene.

- Kao prvo, predsednik Vučić ima izuzetno jaku i dobru komunikaciju sa Erdoganom. I nedavno, kada smo se sreli u NJujorku, Erdogan je rekao da su odnosi dveju zemalja izvanredni i da se raduje dolasku u Beograd i tradicionalnom srpskom gostoprimstvu. Auto-put koji će spojiti Srbiju i BiH najbolji je dokaz da nema govora o rušenju Dejtonskog sporazuma, da Turska ne stoji iza pustih želja nekih političara, poput Izetbegovića, koji bi da ukidaju RS. Naprotiv, turska podrška ovom projektu garant je Erdoganove rešenosti da pomogne jačanju mira i saradnje - navodi šef diplomatije.

Sve po zasluzi

Analitičar Dejan Miletić mišljenja je da će predstojeća poseta Erdogana Srbiji postaviti stvari i neke ljude na mesto koje zaslužuju.

- Svi oni koji zagovaraju separatizam i sukobe suočiće se sa jasnom Erdoganovom porukom da u tim rabotama nemaju i neće imati podršku Turske. Izetbegović će, zbog želje da stvori neku novu državu i uništi RS, doživeti da ga Ankara precrta - mišljenja je Miletić.

Prema rečima ovog analitičara, Izetbegović će proći isto kao i Ramuš Haradinaj, koji je odbio da Turskoj izruči guleniste (pripadnici pokreta za koji lider Turske tvrdi da stoje iza pokušaja puča i njegovog nasilnog svrgavanja sa vlasti 15. i 16. jula 2016. prim. aut.)

- Haradinaj se ozbiljno zamerio Ankari, koja je to i otvoreno rekla. Posle propalog pokušaja puča Turska je promenila kurs, te je okrenula leđa svima koji su sprovodili politiku i zamisli predstavnika klintonovske iliti politike tzv. američke duboke države - objašnjava Miletić i dodaje da se sada situacija polako, ali sigurno, menja i u zvaničnoj politici Vašingtona.

Deklaracija protiv RS

Izetbegovićeva stranka SDA usvojila je deklaraciju koja predstavlja njihov plan za ukidanje RS i kojom se zahteva:

-reforma policije

-ukidanje entitetskog veta pri glasanju

-ulazak BiH u NATO (čemu se Dodik žestoko protivi)

-osnivanje Vrhovnog suda

-sprečavanje širenja optužbi prema Bošnjacima zbog radikalnog islama i terorizma

Vučić: Sigurnost Srba u BiH jedina briga

O situaciji u BiH sa Erdoganom je u nekoliko navrata razgovarao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je naglasio da jedino što Beograd traži od Bošnjaka jeste da se Srbi u BiH osećaju sigurno.

- Onako kako mi ne želimo da urušavamo teritorijalni integritet BiH, molimo i njih da imaju takav odnos prema Republici Srpskoj - naveo je Vučić.

Šef države rekao je da je Erdogan uložio dosta truda da se smanje nesuglasice između Srba i Bošnjaka, te da sada iz Ankare čujemo drugačije poruke od onih koje su upućivali pre osam, devet godina.

Erdoganove poruke o Balkanu

Turski predsednik bio je u poseti Beogradu pre dve godine i ovo su neke od poruka koje je tada rekao:

-Vučić je moj prijatelj, još kada sam ga prvi put upoznao, uvideo sam da ima izuzetne vidike, te da će odnosi između Srbije i Turske, upravo zbog Vučića, imati posebnu konotaciju

-Biće i onih koji će kritikovati i buniti se protiv zbližavanja Turske i Srbije, ali to treba ostaviti njima

-Želimo za Srbiju i, naravno, ceo Balkan da napravimo korake kako bi se rešili svi problemi na Balkanu.

Nova kineska bespilotna letelica sposobna da pogodi SAD. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Srpski Telegraf

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA