Najnovije

POVLAČE SE LEKOVI "RANISAN" I "RANITIDIN"! Sumnja se u kvalitet supstance koja bi mogla da bude kancerogena!?

Lekovi za želudac "ranitidin" i "ranisan", povlače se sa tržišta u Srbiji, ali i u drugim zemljama po preporuci Evropske agencije za lekove-EMA, zbog sumnje u neispravnost aktivne supstance ranitidin, proizvođača Saraka Laboratories Ltd.

Lekovi (Foto: pixabay. com)

Proverama u Evropi ustanovljeno je da ova supstanca sadrži N-nitrozodimetilamin (NDMA), koji može da bude kancerogen.

Dva proizvođača -"Hemofarm" i "Aktavis", obavestili su Agenciju za lekove i medicinska sredstva Srbije da dobrovoljno povlače sa tršišta lekove koji sadrže ranitidin. Obe fatmaceutske kuće kao razlog su navele sumnju u kvalitet aktivne supstance, proizvođača Saraca Laboratories, koji pogone ima u Indiji.

Na štetnost ovih lekova posebno kad se uzimaju "na svoju ruku", lekari su i ranije upozoravali zbog mogućih neželjenih efekata, ali kako kaže dr Dimitrijević-"pacijenti piju šta oni hoće".

Sada je Evropska agencija za lekove (EMA), na zahtev Evropske komisije započela proveru lekova koji sadrže aktivnu supstancu ranitidin, nakon što su ispitivanja pokazala da neki od lekova sa aktivnom supstancom ranitidin sadrže nečistoću NDMA. EMA će, kako se navodi iz ove agencije, proučiti podatke kako bi procenila da li su bolesnici koji koriste ranitidin pod bilo kakvim rizikom od NDMA i obavestiće javnost čim informacije budu dostupne.

Ovi lekovi povlače se i sa tržišta BiH. Uvoznici su povukli 57 serija lkova "ranitidin" i "ranisan" koji su bili na tržištu u Crnoj Gori.

Hemofarm: Povlačimo lek iz predostrožnosti

Kompanija Hemorafm oglasila se ovim povodom i navela da je reč o predostrožnosti, kao i da je sigurnost pacijenta na prvom mestu.

"Iz predostrožnosti, a u cilju zaštite javnog zdravlja stanovništva Republike Srbije, kompanija Hemofarm A.D. donela je odluku o dobrovoljnom, preventivnom povlačenju svih serija leka Ranitidin sa tržišta. Kao odgovornoj kompaniji, Hemofarmu je sigurnost pacijenta na prvom mestu. 

Lek Ranitidin sadrži aktivnu supstancu ranitidin-hidrohlorid, a prema upozorenju Evropske agencije za lekove, u pomenutoj aktivnoj supstanci detektovane su nečistoće pod nazivom N-nitrozodimetilamin (NDMA). 

U dokumentu Evropske agencije za lekove (EMA) izražena je sumnja u mogući štetan uticaj nađene količine nečistoće NDMA na ljudsko zdravlje, a što će naknadnim ispitivanjima biti potvrđeno ili opovrgnuto. Evropska agencija za lekove, u uskoj saradnji sa nacionalnim agencijama za lekove, izvršiće proveru svih gotovih lekova koji u sebi sadrže aktivnu supstancu ranitidine-hidrohlorid različitih proizvođača. Kontrola je počela 12. septembra i sprovodi je Komitet za humane lekove (CHMP) čiji će nalaz biti pravno obvezujući za sve zemlje EU, što će i kompanija Hemofarm, koja  posluje u skladu sa evropskim principima, takođe poštovati. 

Šta je lek Ranitidin i čemu je namenjen? 

Lek Ranitidin sadrži aktivnu supstancu ranitidin koja pripada grupi antagonista H2 receptora. Namenjen je lečenju određenih stanja i bolesti u kojima je pojačano lučenje želudačne kiseline. Koristi se i u lečenju čira na želucu, čira na dvanaestopalačnom crevu, čira posle operacije itd. 

Na teritoriji Republike Srbije lek Ranitidin nalazi se u obliku film tableta, šumećih tableta i rastvora za injekciju, a pacijentima je dostupan bez lekarskog recepta ili uz lekarski recept. 

Kompanija Hemofarm je za pacijente obezbedila zamenu 

Za sve pacijente koji koriste Ranitidin, kompanija Hemofarm obezbedila je odgovarajuću zamenu lekom Famotidin HF, koji se izdaje na lekarski recept i pacijenti ga mogu naći u apotekama. 

Famotidin HF sadrži aktivnu supstancu famotidin (20mg ili 40 mg) koji kao i ranitidin pripada grupi lekova - antagonistima H2 receptora i koristi se za iste zdravstvene indikacije kao i lek Ranitidin", navodi se u saopštenju Hemofarma.

PročitajteOVDE  kakvo je to šokantno upozorenje.

Izvor: novosti. rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA

ENGLISH NEWS

Urbancube