Najnovije

SVET U ŠOKU! UDRUŽILI SE RUSKI I AMERIČKI NAUČNICI: Prave moćno oružje protiv zajedničkog neprijatelja! (VIDEO)

Naučnici Samarskog nacionalnog istraživačkog instituta “Koroljov” s kolegama iz odelenja Fizikalnog instituta “Lebedev” Ruske akademije nauka i naučnicima sa univerziteta Emori (SAD) napravili su laserski uređaj novog tipa na čijoj bazi će kasnije moći praviti laseri za zaštitu Zemlje od asteroida.

Ilustracija (Foto: pixabay)

“Na bazi sličnih laserskih uređaja u budućnosti će biti omogućeno stvaranje globalnih sistema zaštite od asteroida, kao i kompaktnih i moćnih izvora koherentnog zračenja koje može biti primenjeno u industriji”, prenosi RIA Novosti saopštenje Samarskog univerziteta.

Univerzitet je takođe izjavio kako je laser zasnovan na konceptu koju je predložio Majkl Hejven, profesor hemije na sveučilištu Emori.

U uređaju za punjenje primjenjuje se snop diodnih lasera, a u komori za pražnjenje se atomi inertnih gasova pretvaraju u metastabilno stanje u plazmi koju stvara električno pražnjenje pod pritiskom sličnim atmosferskom. U sličnoj gasovitoj sredini formira se daleko moćniji i kvalitetniji snop nego u poluprovodmničkim laserima.

“Predloženi spoj tehnologija pruža mogućnost stvaranja kompaktnog lasera koji može emitovati neprekidno zračenje snage nekoliko megavata. Osim toga, aktivna sredina takvog lasera sadrži samo inertne plinove, što bitno pojednostavljuje tehničku realizaciju i omogućava stvaranje kemijski inertne varijante laserskog uređaja, za razliku od lasera na parama alkalnih metala”, objasnio je Hejven.

Kako je rekao Pavel Mihejev, vodeći saradnik laboratorija “Fizika i kemija izgaranja” Samarskog univerziteta, naučnici će koristiti uređaj za pronalaženje optimalnog načina dobijanja metastabilnih atoma inertnih plinova i efikasnog režima generiranja laserskog snopa.

“Sada, kada smo napravili uređaj, eksperimentalno ćemo proučavati fizikalne principe stvaranja takvog sisteme, tj. ispitaćemo kako treba vršiti optičko punjenje, kako snaga punjenja utiče na koncentraciju metastabilnih atoma argona i kako koncentracija metastabilnih atoma inertnih gasova zavisi pritisku smese”, istakao je on.

Po Mihejevljevim riječima, laserski snop ovakvog tipa se gotovo ne apsorbuje u atmosferi, tako da se može koristiti za komunikaciju na velikim udaljenostima ili za prenos energije.

S druge strane, načelnik odelenja za fiziku i evoluciju zvezda Instituta astronomije Ruske akademije nauka, Dmitrij Vibe izjavio je da će veliki asteroid koji se približava Zemlji biti na “ogromnoj udaljenosti”.

“On će se približiti na ogromnoj udaljenosti. Svaki asteroid utiče na Zemlju samo ako padne na nju. Na tako velikoj udaljenosti neće biti nikakvog uticaja”, prenosi RT njegove reči.

Vibe smatra da je u pitanju uobičajena pojava, kao što su uobičajene i veličine nebeskog tela, koje je prema procenama široko 190 i dugačko 430 metara.

Podsećamo da je u februaru 2018. godine grupa naučnika s Moskovskog fizičko-tehničkog sveučilišta (MFTI), Instituta za svemirska istraživanja Ruske akademije znanosti i dva instituta državne korporacije “Rosatom” izračunala pomoću laserske simulacije kako se nuklearnim eksplozijama mogu uništavati opasni asteroidi, javlja RBTH.

Zaharova otkrila detalje drame koja se odvijala na putu iz Moskve u NJujork! Više o tome OVDE.

Izvor: Dnevno.hr

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA

ENGLISH NEWS

Urbancube