Najnovije

ZARIF: SAD se neće zaustaviti na Nuklearnom sporazumu (VIDEO)

Teheran je dovoljno samopouzdan za opstanak bez Nuklearnog sporazuma iz 2015. godine, ali ako ga Evropa ne spasi, to neće biti poslednji međunarodni sporazum koji će SAD zgaziti, izjavio je iranski ministar spoljnih poslova za RT.

Zarif (Foto: Jutjub)

Ministar spoljnih poslova Mohamad DŽavad Zarif dao je intervju za RT tokom njegove posete Moskvi, gde je razgovarao sa najvišim ruskim zvaničnicima. NJegovo putovanje je došlo u vreme kada evropske zemlje, predvođene Francuskom, pokušavaju da podrže Nuklearni sporazum i ohrabre Iran da ostane u njemu.

Evropljani žele da sporazum, zvanično nazvan Zajednički sveobuhvatni plan delovanja, preživi. Ali Vašington vrši pritisak na njih da Iran potpuno odseku, dok su s druge strane višestruke inspekcije Međunarodne agencije za atomsku energiju potvrdile da Iran u potpunosti poštuje Sporazumom iz 2015. godine, tako da je sada lopta na strani Evrope.

"Evropljani moraju znati da apetit SAD-a za kršenjem međunarodnog prava, kada god i gde god im to koristi, neće prestati na Zajedničkom sveobuhvatnom planu delovanja", naglašava Zarif.

"Apetit nasilnika će rasti samo ako ne vide nikakvu reakciju", rekao je ministar spoljnih poslova.

SAD su napustile sporazum pre više od godinu dana, ponovo uvele sveobuhvatne sankcije Iranu i obećale da će iransku naftnu industriju, glavni izvor prihoda, svesti na nulu. Zarif kaže da se njegova zemlja uspela oporaviti, iako je priznao da su sankcije isprva loše naštetile ekonomiji njegove zemlje.

Iran je prošao kroz četrdesetogodišnje iskustvo života pod pritiskom i „izgradiće svoju budućnost sa ili bez Nuklearnog sporazuma“, obećao je Zarif. Sporazum je „važno postignuće koje se ne sme uništiti“, ali njegova propast bi, koliko god bila žaljena, bila „udar na diplomatiju, a ne na Iran.“

Nedavno je Teheran nagovestio da je i dalje spreman da razgovara sa SAD, pod uslovom da se ukinu sve sankcije prema Iranu. 

„Nikada nećemo pregovarati pod pritiskom, nikada nećemo pregovarati sa saznanjem da će ishod tih pregovora trajati samo za jedno predsedavanje“, rekao je on.
 
Što se tiče budućnosti SAD-a, Zarif predviđa da će naoružavanje njene ekonomije, kao i njihov neprijateljski stav prema Rusiji i Kini napisati „propast američke ekonomske moći“.

Moćna izraelska vojska u povlačenju sa ključnih pozicija posle udara Hezbolaha! Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: vostok.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA