Najnovije

VUČIĆ SA AMERIČKIM SENATORIMA: Za nas je ključno pitanje Kosova

Srbija može da razgovara o svemu, samo ako dođe do kompromisnog rešenja, ako nema kompromisnog rešenja, mi ne možemo da priznamo nezavisnost Kosova, rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon razgovora sa američkim senatorima Ronom DŽonsonom i Krisom Marfijem.

Vučić (Foto: Jutjub/ Pravda)

Na zajedničkoj konferenciji za štampu, Vučić se nadovezao na odgovor DŽonsona na pitanje koje je bilo upućeno predsedniku Srbije - da li će se američki pritisci povećati ako Beograd ne prihvati da prizna Kosovo.

DŽonson je rekao da nije reč o pritiscima, već o podršci.

"Podržaćemo ono što se obe strane budu dogovorile", rekao je DŽonson.

Vučić je potom rekao da naša pozicija, naravno, nije ni malo laka.

NJNaravno da je ovde reč pre svega o Srbiji i Beogradu. Albanci očekuju samo da dobiju potvrdu onoga što već misle da su sasvim dobili. I ni na šta manje ne žele da pristanu, jer ne žele da razumeju da nikada neće biti konsolidovana država, niti bilo šta bez Srbije", rekao je predsednik Vučić.

Kazao je da je jasno da će najveći pritisak uvek biti na Srbiju, i da nije u pitanju samo SAD, već i EU i drugi.

“Samo mi se pravimo blesavi, ponekad, pa kao ne znamo o čemu se radi i kakva nam je pozicija, šta se desilo 2008, 1999, 2010. kada su, zahvaljujcuhi našim glupostima u Međunarodnom sudu pravde doneli odluku da je jednostrano proglašena nezavisnost Prištine legitimna. Pravimo se kao da se ništa nije dogodilo...”, naglasio je on.

Vučić je kazao da Srbija može da razgovara o svemu samo ako ima kompromisno rešenje, a ako ga nema, mi ne možemo da priznamo nezavisnsot.

“Može da nas muči ko god hoće, a to ovi senatori ne rade. To su ljudi koji su prijateljski nastrojeni prema nama, ali ne može senator DŽonson biti Srbin i reći da ne priznaje Kosovo, kada je njegova zemlja to učinila”, rekao je on.

Kazao je da su senatori posvećeni pronalaženju rešenja i uspostavljanju bolji odnosa.

"Ko misli da nam trebaju odnosi sa SAD koji su neprijateljski? Nađite mi genija koji misli da može da vodi uspešno zemlju, a da su nam odnosi sa SAD neprijateljski", rekao je on.

Vučić je preneo da predstavnicima SAD kaže u čemu se ne slažemo, ma koliko mali bili, a da oni poštuju to što im kaže, kao što on poštuje i njihov stav.

"Ali, je l' očekujete da će oni meni promeniti stav za pet minuta, a ja njihov za sat vremena. Naše je da izvučemo šta najviše možemo, i kako da dođemo do kompromisnog rešenja, ako može", rekao je Vučić izrazivši uverenje da Srbija može dalje unaprediti odnose sa SAD.

Na pitanje da li je pitanje razgraničenja kao jedno od mogućih rešenja ili deo rešenja, do kojeg bi došle obe strane, i dalje opcija za SAD, senator DŽonson nije direktno odgovorio:

"Bolton je jasno rekao da želimo Srbiji i Kosovu da damo prostor kakav će sporazum imati. Na kraju procesa mi ćemo podržati taj sporazum, posebno kada ga postignu dve strane, jer je u korist interesa obeju nacija da se postigne”, objasnio je on.

Senator Marfi je kazao da su SAD spremne da pruže podršku na svaki način i da je Vašingtonu važno da, ako se prevaziđe problem, krene ka boljem partnerstvu sa Srbijom.

“Videćemo da se Srbija približi našim saveznicima u Evropi. Postoje mnogi načini kako možemo pomoći. Ako se traži savet od nas spremni smo da ga damo”, rekao je on.

SAD preko taksi traže da uvedemo sankcije Rusima. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA