Najnovije

PLENKOVIĆ: Ovo je očigledna provokacija Srbije, sa ciljem da se izazove incident!

Hrvatski premijer Andrej Plenković potvrdio je da je jutros oko 6 časova i 30 minuta hrvatska policija na graničnom prelazu Bajakovo sprečila ulazak 11 vojnika sa teritorije Srbije na teritoriju Hrvatske.

Andrej Plenković (Foto: Jutjub)

„Reč je o pokušaju koji očito nije imao komemorativni karakter, kao što bi to trebalo biti, već je očito nameravana provokacija, sa ciljem da se izazove incident. Takva praksa je protivna međunarodnom pravu i za nas kao državu je neprihvatljiva i mi je kao država najoštrije osuđujemo“, dodao je Plenković.

Premijer kaže da bi bilo normalno da su srpske vlasti najavile dolazak, a „ovih Vulinovih 11“, kako ih je nazvao Plenković, koji su hteli da dođu u Hrvatsku, očito su zaboravili propise i međunarodno pravo.

„Sve ostalo je klasična vežba politikanstva i dizanja tenzija između Hrvatske i Srbije. Očekujemo da država Srbija sa respektom tretira Republiku Hrvatsku i Hrvate u Srbiji“, rekao je Plenković.

Ministarstvo odbrane Srbije izrazilo je ogorčenje i zatražilo izvinjenje zbog sramnog postupanja organa Republike Hrvatske, koji su zabranili delegaciji Ministarstva odbrane i Vojske Srbije da uđu u tu zemlju i prisustvuju obeležavanju Dana jasenovačkih novomučenika.

Nakon što je delegacija Vojske Srbije vraćena sa graničnog prelaza Bajakovo sa Hrvatskom, oglasio se direktor hrvatske policije Nikola Milina, koji tvrdi da oni nisu najavili prelazak granice.

Pročitajte OVDE  sve detalje o ovom skandalu.

Izvor: N1

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA