Najnovije

POVRATAK "TUNELSKIH PACOVA": S kim će Amerika ratovati pod zemljom?

Uprava za perspektivne projekte Ministarstva odbrane SAD (DARPA) nedavno je na sajtu javnih nabavki objavila zahtev za prostranim podzemnim objektima, uz obrazloženje da sposobnost ratovanja u tunelima urbane i industrijske infrastrukture, ili u prirodnim pećinama, postaje sve važnije za globalnu bezbednost.

Severna Koreja (Foto: Jutjub)

U saopštenju se navodi da su stručnjaci Uprave zainteresovani za inovacione tehnologije, koje će omogućiti da se efikasno obeleže ogromne podzemne građevine i da se u njima obezbedi kretanje bez opasnosti po život. Uprava je počela da traži objekte koji su pogodni za istraživanje. Prednost se daje podzemnim građevinama koje se protežu ispod nekoliko gradskih blokova sa složenom strukturom, sa nekoliko nivoa i sa atrijumima, tunelima i stepenicama. Posebno su zanimljivi prostori koji nisu dostupni za pešake, ili infrastruktura kojoj se može privremeno ograničiti pristup.

Podsetimo, DARPA je prošle godine konstatovala da je „Ahilova peta“ Oružanih snaga SAD nedostatak pouzdanih tehnologija za ratovanje u velikim gradovima sa gusto raspoređenim višespratnicama i razvijenom podzemnom infrastrukturom. Recimo, metro se mora odbraniti od protivnika praktično naslepo, zato što veze pod zemljom rade pod zemljom mnogo lošije nego na površini, satelitska navigacija je potpuno nedostupna, a detaljne karte podzemne infrastrukture su retko kad pri ruci.

Američki list „Popular mekaniks“ je prošle godine pisao da će američka vojska možda morati da se bavi podzemnim objektima u Severnoj Koreji, u kojima se čuva nuklearno oružje i gde bi se u slučaju rata skrivalo rukovodstvo Severne Koreje. Prema podacima američkog Ministarstva odbrane, u toj zemlji postoji od šest do osam hiljada skloništa, koja su povezana gustom mrežom tunela. Takođe je ukazano da SAD i Južna Koreja ne znaju kako su raspoređeni ti podzemni prolazi. Takve građevine su veoma opasne za istraživanje, jer protivnik u njima veoma lako može da organizuje zasede. 

Radovi pod zemljom

Kako bi rešili taj problem, DARPA već nekoliko godina raspisuje konkurs „Podzemni izazov“, gde stranim kompanijama predlažu da učestvuju na takmičenju u kome roboti na daljinsko upravljanje tragaju za određenim objektima u podzemnim strukturama. 

Danas se pred Upravom za perspektivne projekte SAD nalazi niz složenih tehničkih zadataka koje moraju da reše. Jedan od njih je — kako primiti informaciju od dronova koji se nalaze pod zemljom, jer bežični signal teško da može proći kroz nekoliko metara armiranog betona ili kroz stene.

Iskustvo u Vijetnamu

Amerikanci ne žele da se zavlače sami pod zemlju, a to je krajnje opravdano. Oružane snage SAD u Vijetnamu su se susrele sa razvijenim sistemom podzemne komunikacije, koji je koristila vojska Severnog Vijetnama i partizani. Široka mreža podzemnih prolaza omogućavala je Vijetnamcima da tajno rasporede trupe i da se pojave tamo gde su ih najmanje očekivali. Kako bi uništili te tunele, američka komanda je formirala specijalne odrede „tunelskih pacova“, u čijim su redovima bili dobrovoljci niskog rasta, mršavi i čvrste volje.

Zadatak „tunelskih pacova“ bio je prodiranje u otkrivene tunele, njihovo uništavanje, potraga za važnim dokumentima i slično. Bili su naoružani pištoljem „Kolt 1911“ ili revolverima. Posao „tunelskih pacova“ smatrao se izuzetno opasnim. Pored zaseda, pretnju su predstavljale i brojne zamke u ćorsokacima tunela. Partizani su ponekad koristili škorpione i otrovne zmije. Uz sve to, i dug boravak pod zemljom je ozbiljno uticao na psihu, pa se s tim nije mogao nositi svaki vojnik. Broj žrtava među „tunelskim pacovima“ je bio ogroman. Prva takva jedinica formirana je u 25. pešadijskoj diviziji, a zatim su odredi formirani i u svim američkim divizijama u Južnom Vijetnamu, kao i u jedinicama u Australiji i na Novom Zelandu.

Sovjetski „tunelski pacovi“

I sovjetske trupe u Avganistanu takođe su se suočile sa mrežom podzemnih tunela neprijatelja. U 40. armiji SSSR bio je odred „tunelskih pacova“, koji su isterivali neprijatelja ispod zemlje i onesposobljavali zamke.

Slične jedinice se danas nalaze u okviru sirijske arapske vojske. Pripadnici Islamske države i drugih terorističkih organizacija od mnogih gradova uspeli su da naprave tvrđave, a posebnu pažnju su posvetili podzemnoj komunikaciji. Vojska SAD je pod Alepom u Siriji otkrila razgranatu mrežu prolaza i tunela, kojima su se tajno premeštali teroristi, boreći se na različitim delovima fronta.

Pročitajte OVDE  kakvu je to bombu objavila Rusija.

Izvor: rs.sputniknews. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA