Najnovije

U NAVODNOM IRANSKOM ATOMSKOM SKLADIŠTU PRONAŠLI TRAGOVE URANIJUMA: Inspektori zatražili od Teherana da objasni tragove, a Iranci ćute

Uzorci koje je uzelo UN-ovo telo za nuklearni nadzor iz kako ga je nazvao izraelski premijer "tajnog atomskog skladišta" u Teheranu pokazali su tragove uranijuma koje Iran tek treba objasniti, rekla su dvojica diplomata koji prate inspektorski rad te agencije.

Hamnei, atomska bomba (Foto: Jutjub/Pravda)

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) istražuje poreklo čestica i zatražilo je od Irana da objasni te tragove. Ali Teheran to nije učinio, rekle su diplomate, pojačavajući napetosti između Vašingtona i Teherana. Američke sankcije srezale su iransku prodaju nafte, a Iran je odgovorio kršenjem svog nuklearnog sporazuma iz 2015. sa svetskim silama.

Pre godinu dana u govoru je izraelski premijer Benjamin Netanijahu, koji se žestoko protivi sporazumu, pozvao IAEA da odmah poseti tu lokaciju rekavši kako je u njoj bilo uskladišteno 15 kg radioaktivnog materijala koji je otada sklonjen.

Rojters je izvestio da je IAEA, koji nadzire  sprovođenje sporazuma, pregledao lokaciju, što čini samo "kada je to nužno", uzeo uzorke i poslao ih na analizu.

Izraelski i američki mediji su otada izvestili da su uzorci pokazali tragove radioaktivnog materijala ili sastojaka.

Ti tragovi su bili tragovi uranijuma, rekle su diplomate, što je element koji Iran obogaćuje i jedan je od samo dva fisijska elementa od koji se može proizvesti jezgra nuklearne bombe. Jedan od diplomata je rekao kako uranijum nije bio visoko obogaćen što znači da nije bio pročišćen ni blizu nivoa potrebnog za oružje.

"Ima mnogo mogućih objašnjenja", rekao je taj diplomata. Ali budući da Iran još nije dao bilo kakvo objašnjenje IAEA-u teško je proveriti poreklo čestica, a isto tako nije jasno jesu li tragovi ostatci materijala ili aktivnosti koje prethode sporazumu iz 2015. ili su nedavni, rekle su diplomate.

Pročitajte OVDE  s kim će to Amerika ratovati pod zemljom?

Izvor: jutarnji. hr

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA