Najnovije

JAČA OD SATANE: Ruska nova raketa - "RS-26"

MOSKVA - Komandant ruskih strateških raketnih trupa, general-pukovnik Sergej Karakajev, delimično je skinuo veo s jedne dobro čuvane vojne tajne. U intervjuu za RIA Novosti, general Karakajev potvrdio je da Rusija radi na razvoju nove balističke rakete na čvrsto gorivo koja ima oznaku RS-26. Ova raketa koja je u medijima već dobila ime „ubica raketnih štitova” trebalo bi da se nađe u naoružanje ruske arm
Bulava - ruska interkontinentalna raketa (Foto: Jutjub)

Bulava - ruska interkontinentalna raketa (Foto: Jutjub)

General Karakajev izbegao je da saopšti tehničke detalje novog ruskog superoružja. Jedino je obelodanio da će raketa „sarmat” biti teška 100 tona. Kako navode ruski mediji, „ubica raketnih štitova” predviđena je da bude naslednik čuvenog „vojvode”, najveće interkontinentalne balističke rakete na svetu koja je u dokumentima NATO imala oznaku – „satana”. Ruski general je, osim toga, potvrdio da će testiranja nove rakete biti nastavljena. Poslednji put inače informacije o isprobavanju „sarmata” pojavile su se 2013. godine, posle čega je projekat potpuno potonuo u tajnost. Te godine raketa je imala četiri testa, od čega su, prema zvaničnim podacima, tri bila uspešna. Od pojedinosti o novoj ruskoj raketi saopšteno je još samo da će moći da bude lansirana sa različitih platformi i da će, zbog manevarskih sposobnosti i velike snage, moći da probije svaki raketni sistem odbrane. Za Rusiju je veoma važno što će „sarmat” biti potpuno domaći proizvod. Ukrajinska kriza nametnula je, naime, ruskoj raketnoj industriji takvo rešenje. Raketa „vojvoda” („satana”), koju bi trebalo da nasledi „sarmata”, svojevremeno je napravljen u saradnji sa ukrajinskim konstruktorskim biroom „Južno”. Ovaj ukrajinski konstruktorski biro – nastao još u sovjetskoj eri – sa sedištem u Dnjepropetrovsku bio je angažovan i u kreiranju ruskih interkontinentalnih raketa: „topol M” i „bulava”, koja se lansira sa podmornica na nuklearni pogon. Zanimljivo je da je najmoćnija interkontinentalna balistička raketa današnjice, „satana”, već dugo u službi – prvo sovjetske, a kasnije i ruske armije. Raketa duga 34 metra, prečnika tri metra, projektovana je sedamdesetih godina prošlog veka. Prvo testiranje je obavljeno u februaru 1973. godine, a tadašnja sovjetska armija dobila je „vojvodu” krajem decembra 1975. godine. U već pomenutom intervju za RIA Novosti, general Karakajev je najavio je odluku o izgradnji nove generacije raketa stacioniranih na oklopnim vozovima. Ruski general je još naveo da bi u skorije vreme trebalo da budu obavljeni prvi testovi. Nemački nedeljnik „Špigl” je pre nekoliko dana objavio zanimljiv tekst o ovoj temi, navodeći da bi nova generacija ruskih „raketnih vozova” mogla da se pojavi na šinama već 2019. godine. „Špigl” je još naveo da bi na ovim vozovima bile stacionirane rakete „RS-24 jars”, poznatije pod oznakom „SS-27”. Zapadni stručnjaci pretpostavljaju da bi ove rakete imale više nuklearnih glava jačine između 150 i 300 kilotona.
Pročitajte još:NATO konačno protivnik
„Raketni vozovi” pojavili su se još u vreme SSSR-a (prvi je isproban 1983. godine) i bili su, prema američkim procenama, najopasniji deo nuklearnog arsenala tadašnjeg Sovjetskog Saveza. Kako zbog velike pokretljivosti tako i velike ubojitosti. Prvi sovjetski „raketni vozovi” – teški 104 tone – bili su naoružani raketama RT-23, koje su mogle da ponesu deset atomskih bombi jačine 50 kilotona. Domet ovih raketa bio je do deset hiljada kilometara. Ovaj sistem na šinama je modernizovan 1989. kada je dobio rakete SS-24, koje su nosile isti broj atomskih bojevih glava, ali su bile jačine 500 kilotona. Na insistiranje SAD, ovi „raketni vozovi” bili su obrađeni u sporazumima Start 1 i Start 2. Na osnovu ovih sporazuma o razoružanju Moskva je 2005. godine demontirala ovo oružje. Američko-ruski sporazum Start 3, iz 2010. godine, više ne zabranjuje ovu vrstu naoružanja, pa je Moskva odlučila da „raketne vozove” vrati u vojnu službu.
Izvor: Politika (Žarko Rakić)

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA